Strony

5 wrz 2012

Drożdżówki z serem i brzoskwinią


Dzisiaj coś i dla dużych
i dla tych mniejszych.
Domowej roboty drożdżówki
z serem na drugie śniadanie:)

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
35g świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka
70g cukru
2 jaja
70g masła lub margaryny
szczypta soli

Składniki na masę serową:
250g twarogu (może być też ser zmielony)
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku budyniowego
 (śmietankowego lub waniliowego)  

1-2 żółtka do sklejania i smarowania wierzchu
1 brzoskwinia

 Całą mąkę przesiać.
Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży
 i mleka przygotować rozczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Zostawić go pod przykryciem
 w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki
oraz ubite z cukrem i solą jaja.
Całość wymieszać.
Na końcu wlać roztopione 
i ostudzone do temp. pokojowej masło.
Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem 
na ok. 30-40 minut (do podwojenia objętości).
W tym czasie zrobić masę serową
Miękkie masło utrzeć z serem.
 Dodać żółtko, cukier i proszek budyniowy.
Na końcu wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.
Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować
 ciasto na ok. 1/2 cm  i za pomocą szklanki wycinać koła.


W połowie krążków zrobić kieliszkiem na środku dziurę.
Sklejać ze sobą za pomocą żółtka dwa krążki
 (z dziurą u góry)- dokładnie bo inaczej ser wypłynie.
W wycięte dziury nakładać masę
 serową i po kawałeczku brzoskwini.
Wierzch drożdżówek posmarować żółtkiem 
(można dodać do niego odrobinę wody lub mleka).
Piec w nagrzanym do 200 stopni
 piekarniku przez ok. 10-15 minut 
Gdy ostygną można polać lukrem.


*wyszło ok. 17 drożdżówek ale ich ilość
zależy od grubości rozwałkowania ciasta
oraz od wielkości szklanki jakiej użyjemy.

5 komentarzy: