Kto lubi kaszę ręka do góry.
Dzisiejsza zapiekanka składa
się właśnie z kaszy jęczmiennej,
warzyw i grzybów.
Składniki dla 5-6 osób:
2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
20 dag pieczarek
sól,pieprz
majeranek
1 łyżka bułki tartej
oliwa
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Marchewkę, pietruszkę i selera umyć
zalać wrzątkiem i ugotować.
Ostudzić i obrać ze skórki.
Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę.
Usmażyć na patelni.
W misce zmieszać ugotowaną kaszę,
startą na tarce marchewkę, pietruszkę i selera.
Dodać cebulę i grzyby.
Doprawić do smaku i posypać ziołami.
Całość wymieszać i włożyć do wysmarowanego
oliwą naczynia żaroodpornego.
Wierzch posypać bułką tartą i skropić oliwą.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Podawać posypane szczypiorkiem
lub natką pietruszki (czymś zielonym:)
tak wiosennie mi się zrobiło przez ten szczypiorek :) bardzo ładna i na pewno pyszna zapiekanka!!!
OdpowiedzUsuńczy można użyć kaszy gryczanej zamiast jęczmiennej, czy chodzi o to, że jęczmienna dobrze klei?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze,że nie robiłam z gryczanej i nie wiem czy wyjdzie. Może faktycznie jęczmienna się bardziej klei.
Usuńfantastyczna zapiekanka:) pomysł rewelacja, ja jeszcze takiej nie robiłam
OdpowiedzUsuńdoskonała ta zapiekanka, muszę spróbować, koniecznie, kasza trochę zapomniana:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam podobnej. Zawsze jadłam kaszę jęczmienną ot, z wody, często z sosem. Podoba mi się Twoja propozycja :)
OdpowiedzUsuńmmm... pysznie.
OdpowiedzUsuń