Strony

14 wrz 2012

Zapiekanka z kaszy


Kto lubi kaszę ręka do góry.
Dzisiejsza zapiekanka składa
się właśnie z kaszy jęczmiennej,
warzyw i grzybów.

Składniki dla 5-6 osób:
2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
20 dag pieczarek
sól,pieprz
majeranek
1 łyżka bułki tartej 
oliwa

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Marchewkę, pietruszkę  i selera umyć
zalać wrzątkiem i ugotować.
Ostudzić i obrać ze skórki.
Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę.
Usmażyć na patelni.
W misce zmieszać ugotowaną kaszę,
startą na tarce marchewkę, pietruszkę i selera.
  Dodać cebulę i grzyby.
Doprawić do smaku i posypać ziołami.
Całość wymieszać i włożyć do wysmarowanego
oliwą naczynia żaroodpornego.
Wierzch posypać bułką tartą i skropić oliwą.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Podawać posypane szczypiorkiem
lub natką pietruszki (czymś zielonym:)

8 komentarzy:

  1. tak wiosennie mi się zrobiło przez ten szczypiorek :) bardzo ładna i na pewno pyszna zapiekanka!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można użyć kaszy gryczanej zamiast jęczmiennej, czy chodzi o to, że jęczmienna dobrze klei?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze,że nie robiłam z gryczanej i nie wiem czy wyjdzie. Może faktycznie jęczmienna się bardziej klei.

      Usuń
  3. fantastyczna zapiekanka:) pomysł rewelacja, ja jeszcze takiej nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. doskonała ta zapiekanka, muszę spróbować, koniecznie, kasza trochę zapomniana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam podobnej. Zawsze jadłam kaszę jęczmienną ot, z wody, często z sosem. Podoba mi się Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń