Strony

20 wrz 2012

Risotto z kurczakiem i grzybami


Dzisiaj dla odmiany będzie danie
z .....kurczakiem:))
Tym razem w towarzystwie 
ryżu, warzyw i kiełków.
Coś na azjatycką nutkę:)
Przepis pochodzi z książki
"50 przepisów na kurczaki"
Rosemary Wadey

Składniki dla 3- 4 osób:
30-50dag mięsa z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
100g pieczarek
1 czerwona papryka
1 mała cukinia (ok.200g)
250 g ryżu
100g kiełków fasoli
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
natka pietruszki

Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka
i smażyć przez kilka minut.
Dodać pokrojoną w plastry cebulę
i przeciśnięty ząbek czosnku.
Smażyć aż cebula zmięknie.
Dodać pokrojone w kostkę grzyby i paprykę
oraz pokrojoną w półplasterki cukinię.
Smażyć znów ok. 3 minuty, przykryć
i całość dusić ok. 5-10 minut
 (można podlać odrobiną wody).
Dodać kiełki i sos sojowy.
Dusić ok. 2 minuty i w końcu
dodać ugotowany ryż.
Doprawić do smaku i posypać natką.


2 komentarze:

  1. Robiłam, wyszło super!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam bez cukinii. Wyszło pysznie. Pozdrawiam Magda.

    OdpowiedzUsuń