Bardzo żałuję, że nie znalazłam tego
przepisu wcześniej bo z pewnością bym
go zrobiła na komunię (przepis
miałam od dawna w jednej z gazet)
Ale nic straconego w końcu będzie
jeszcze okazja żeby go wykorzystać:)
Składniki
ok.70 dag schabu bez kości
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 listki laurowe
sok z 1/2 cytryny
Składniki
na nadzienie:
1 jabłko
30dag suszonych sliwek
1/2 puszki ananasa
1 łyżka masła
Mięso umyć, natrzeć solą,
pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.
Cebulę pokroić w krążki.
Mięso włożyć do miski i obłożyć
plasterkami cebuli i listkami laurowymi.
Skropić sokiem z cytryny.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień śliwki chwilkę
namoczyć, odsączyć.
Przygotować nadzienie.
Jabłko obrać, pokroić na kawałki.
Dodać połowę krążków ananasa
i 1/3 suszonych namoczonych śliwek.
Zmiksować blenderem na puree.
W garnuszku rozpuścić masło.
Włożyć puree i chwilę poddusić.
Zostawić aż ostygnie.
W mięsie zrobić przez środek otwór
(nie docinać do samego końca).
Włożyć nadzienie.
Na dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego
wyłożyć cebulę, na niej ułożyć schab.
Podlać niewielką ilością wody.
Podlać niewielką ilością wody.
Przykryć i piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku ok. 30 minut.
Następnie dodać resztę śliwek i piec
jeszcze około 1 godzinę w 180 stopniach.
Na 15 minut przed końcem pieczenia
dodać resztę pokrojonych ananasów.
ps. w oryginalnym przepisie schab był
jeszcze obłożony boczkiem.
przepis fantastyczny, a przede mną komunia córek :) muszę wcześniej spróbować tego schabiku:)
OdpowiedzUsuńpiekny... i smakowicie wyglada a czy nie jest wysuszony bo u mojej teściowej zawsze jest tak suchy jak wiór czym to jest spowodowane?/ ja juz jej mówiłam że może za długo piecze ale nic moje słowa nie dały dalej taki suchy robi nie to co moja mamusia he
OdpowiedzUsuńNiestety troszkę mi się wysuszył ale to wina tego, że musiałam wyjść i potem go znów odgrzewać. Dobrym sposobem na schab jest pieczenie go w folii. Zawsze wychodzi pyszny i soczysty:)
OdpowiedzUsuń