Bardzo delikatny łosoś, zapiekany
w folii z porem i cytryna.
Smakuje nawet wybrednym:)
Składniki
dla 3-4 osób:
filet z łososia ok. 1/2kg
kawałek pora
sól, pieprz
rozmaryn
oliwa
2 plasterki cytryny
pietruszka lub koperek
Rybę pokroić, ułożyć na
folii aluminiowej i skropić oliwą.
Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem.
Obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny.
Całość skropić lekko oliwą i posypać posiekaną
pietruszką lub koperkiem - co kto woli:)
Zawinąć w folię i piec w nagrzanym
wcześniej piekarniku
przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
Uwielbiam łososia z folii z ziołami, Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie rewelacyjnie wygląda, aż mnie naszła chęć żeby sobie przyrządzić taką rybkę
OdpowiedzUsuńWiem ,że to popularna forma pieczenia, ale nie ma nic bardziej szkodliwego jak umieszczenie jedzenia na folii aluminiowej i zadziałanie wysoka temteraturą..jony aluminium łaczą się z produktem, a w naszym organizmie potrafią mocno namieszać. alzheimer, Parkinson to choroby które mogą nam grozić.
OdpowiedzUsuńW takim razie podpowiedz w czym najlepiej piec. W papierze, rękawie dopieczenia czy może jeszcze czymś innym.
UsuńMoże jakieś badania na potwierdzenie tego ?
OdpowiedzUsuńCześć,zrobiłem wczoraj tego łososia i wyszedł na prawde smaczny!!a miałem wybrednych gości:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń