Strony

4 wrz 2012

Łosoś pieczony w folii


Bardzo delikatny łosoś, zapiekany
w folii z porem i cytryna.
Smakuje nawet wybrednym:)

Składniki 
dla  3-4 osób:
filet z łososia ok. 1/2kg
kawałek pora
sól, pieprz
rozmaryn
oliwa
2 plasterki cytryny
pietruszka lub koperek

Rybę pokroić, ułożyć na
folii aluminiowej i skropić oliwą.
Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem.
Obłożyć pokrojonym porem i plasterkami cytryny.
Całość skropić lekko oliwą i posypać posiekaną
pietruszką lub koperkiem - co kto woli:)


Zawinąć w folię i piec w nagrzanym
wcześniej piekarniku
 przez ok. 20 minut w 200 stopniach.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia z folii z ziołami, Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie rewelacyjnie wygląda, aż mnie naszła chęć żeby sobie przyrządzić taką rybkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem ,że to popularna forma pieczenia, ale nie ma nic bardziej szkodliwego jak umieszczenie jedzenia na folii aluminiowej i zadziałanie wysoka temteraturą..jony aluminium łaczą się z produktem, a w naszym organizmie potrafią mocno namieszać. alzheimer, Parkinson to choroby które mogą nam grozić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie podpowiedz w czym najlepiej piec. W papierze, rękawie dopieczenia czy może jeszcze czymś innym.

      Usuń
  4. Może jakieś badania na potwierdzenie tego ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć,zrobiłem wczoraj tego łososia i wyszedł na prawde smaczny!!a miałem wybrednych gości:)

    OdpowiedzUsuń