Strony

13 wrz 2012

Papryka faszerowana mięsem


Przyznam się, że po raz pierwszy
robiłam sama paprykę nadziewaną
 mięsem (wcześniej  zdarzyło 
mi się jeść u znajomych).
Teraz żałuję, że zwlekałam z tym
aż tak długo:)

Składniki na 3 sztuki:
3 papryki (kolory obojętne)

Składniki na farsz:
250g mięsa mielonego (ja użyłam karkówki
 ale myślę, że może być dowolne)
6-7 łyżek ugotowanego ryżu
1 marchewka
1 cebula
2 mniejsze pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
tymianek
sól,pierz
ok. 150 ml bulionu warzywnego

 Na patelni rozgrzać troszkę oliwy.
Wrzucić pokrojoną drobno cebulę
i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zeszklić i dodać mielone mięso.
Smażyć 2-3 minuty.
Dodać koncentrat i startą na tarce
o dużych oczkach marchewkę.
 Przykryć i dusić ok. 5-10 minut na małym ogniu.
Pod koniec dodać wszystkie przyprawy.
Zdjąć i dodać sparzone, obrane ze skórki,
pozbawione środków z pestkami pomidory
i ugotowany wcześniej ryż.
Papryki umyć, odciąć czapeczki
i wydrążyć środek czyli pestki:)
Nałożyć farsz i wstawić do naczynia żaroodpornego.
  Podlać bulionem.
Piec ok. 30 minut w 200 stopniach.


4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie (zjadam oczami). Ja zamiast mięska wieprzowego najczęściej daję mielony kawałek indyka, ale od czasu do czasu wieprzowinka też nie zaszkodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robiłem ostatnio taką, też polecam

    http://pizza-marco.blogspot.com/2012/09/faszerowane-papryczki-peperoni-ripieni.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulubione danie Mojej Mamy :) Moje wspomnienie dzieciństwa, bardzo często gościła na rodzinnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię! Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń