Strony

11 wrz 2012

Ekstrakt z wanilli domowej roboty


Pewnie często w różnych
-przeważnie amerykańskich-przepisach 
widzieliście w składnikach ciast
lub deserów właśnie taki ekstrakt.
Zrobić jest go bardzo prosto
a  do słodkości jest niezastąpiony.
Przepis z tej strony.

Składniki:
3 laski wanilli
1 szklanka wódki

Każdą laskę przeciąć wzdłuż
ale nie przecinać do końca.
Włożyć do butelki lub słoika
i zalać wódką tak, żeby przykryć
całe laski (można je przeciąć).
Zostawić butelkę w ciemnym
miejscu na dwa miesiące (wstrząsając
butelką od czasu do czasu).
Po tym czasie jest  już gotowy chociaż
ja używałam go już po miesiącu:)


 Kiedy ekstrakt nam się trochę
zużyje wystarczy, że będziemy
uzupełniać go wódką (można też
dorzucić dodatkową laskę).
W ten sposób będzie nam służył
przez bardzo długi czas:)

5 komentarzy:

  1. to mnie zaskoczyłaś:) zawsze myślałam, że trzeba go kupić, ewentualnie zrobić w jakiś skomplikowany sposób.....a tu proszę ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ha i ja jestem mile zaskoczona prostotą wykonania!!! no i żadnych konserwantów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne jest to co wyczarowałaś!

    OdpowiedzUsuń