Dzisiaj pokażę Wam mój sposób
(i pewnie nie tylko mój:)))
na spożytkowanie
kilkudniowego chleba.
Powstaną z niego grzanki,
które możemy wykorzystać do
zup, sałatek lub do pochrupania:)))
Składniki:
kilkudniowy chleb
oliwa
zioła
czosnek granulowany
Chleb pokroić w kostkę.
Wrzucić na wyłożoną papierem
do pieczenia blaszkę.
Pokropić oliwą i posypać
ziołami lub granulowanym czosnkiem.
Piekarnik nagrzać do 200-220 stopni.
Grzanki piec ok. 15 minut na złoty kolor.
Przechowywać w zamkniętym słoiku.
Grzanki piec ok. 15 minut na złoty kolor.
Przechowywać w zamkniętym słoiku.
Fajny pomysl na zuzycie chlebka do ostatniego okruszka,lubie zupy z grzankami:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię z tym, że na patelni ;)
OdpowiedzUsuńa ile dni można takie grzanki przechowywać?
OdpowiedzUsuńKorzystałam z tego przepisu już nie raz, zawsze grzankami się objadamy i chociaż nie wiem ile ich zrobię, nie zostaje nigdy nawet okruszek:)
OdpowiedzUsuń