Bułeczki drożdżowe
w formie na babeczki:))
Nadziewane jabłkiem
z rodzynkami smakują wybornie.
Składniki na 9-10 szt.:
25g świeżych drożdży
100g cukru
75ml letniego mleka
1 jajko
250g mąki
szczypta soli
50g rozpuszczonego masła
Składniki na nadzienie:
2 kwaśne jabłka (ok.30dag)
2 łyżki cukru
1-2 łyżki rodzynek
cynamon
Drożdże rozpuścić w
mleku z dodatkiem cukru.
Dodać mąkę, jajko i sól.
Na końcu wlać masło.
Ciasto wyrobić spiralkami miksera.
Zostawić pod przykryciem
na ok. 40 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Jabłka pokroić w kostkę.
Włożyć do garnuszka i podlać
odrobiną wody.
Smażyć aż woda odparuje.
Dodać cukier i sparzone rodzynki.
Można dodać cynamon.
Zostawić do ostudzenia.
Następnie podzielić n a 9-10
jednakowej wielkości kulek.
Każdą rozpłaszczyć na dłoni.
W środek włożyć łyżeczkę
nadzienia i zlepić boki tworząc piłeczkę.
Uwaga ciasto bardzo się klei radzę
posypać mąką ręce.
Każdą kulkę umieścić w
papilotce (łączeniem do dołu)
włożonej do foremki muffinkowej.
Odstawić na 15-20 minut.
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Po ostygnięciu można polukrować
lub posypać pudrem.
papilotce (łączeniem do dołu)
włożonej do foremki muffinkowej.
Odstawić na 15-20 minut.
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Po ostygnięciu można polukrować
lub posypać pudrem.
Śliczne są :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twój blog i te cudne przepisy :*
Jest mi bardzo miło:)
OdpowiedzUsuńTo juz kolejny przepis z twojego bloga Ilko...buleczki pychotka...ale dla mojej rodzinki glodomorkow proporcje x2 :)
OdpowiedzUsuńNo a placek ze sliwkami z przepisu twojej mamy...mnn pychottttta...i zostalo tylko wspomnienie..hihihi