Strony

24 paź 2011

Pyzy ziemniaczane z mięsem


Właściwie nie wiem czy pyzy
jest
nazwą słuszną bo
ja znam pyzy
z dzieciństwa
i przygotowuje się je
z surowych i gotowanych ziemniaków.

Te kluseczki są natomiast robione tylko  
z ziemniaków gotowanych. Podobnie jak knedle.
Zresztą jak zwał tak zwał najważniejsze, że są pyszne:)))
Przepis na kluski od Wkn.

Składniki na ok.12-14 sztuk:
1 kg ziemniaków
2 jajka
mąka ziemniaczana
sól

Składniki na farsz:
ok. 1/2kg mięsa ugotowanego
w rosole (wieprzowe, wołowe lub cielęcina)
1 cebula z rosołu
2 ugotowane marchewki (niekoniecznie)
sól, pieprz

Najpierw przygotować farsz.
Mięso zmielić razem z marchewką i cebulą.
Doprawić do smaku.
Podlać kilkoma łyżkami rosołu
żeby nie było suche.
Teraz czas na kluchy:))
Ziemniaki obrać i ugotować
w osolonej wodzie.
Gdy są jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieść.
Ja przepuszczam przez praskę.
Zostawić żeby ostygły.
Następnie wsadzić je do dużej miski.
Rozłożyć na płasko i podzielić
na cztery części (fot.1)
Czwartą część wykroić i w powstałą
dziurę wsypać mąkę ziemniaczaną (fot.2).

Dodać jajka, posolić i zagnieść ciasto.
Z ciasta rwać kawałki, rozpłaszczyć
na dłoni i w środek nakładać farsz.
Zlepiać formując duże kule.
Kluski gotować w osolonej wodzie
ok. 5 minut od momentu aż
wypłyną na wierzch.
Można podawać z sosem
lub okrasić smażoną cebulką.

5 komentarzy:

  1. U mnie także pod nazwą pyzy kryją się duże kluski z ziemniaków surowych i gotowanych. Te kluski również znam, choć jak się zwą pojęcia nie mam. Wiem za to, że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. To już będę wiedziała gdzie dać mięsko z rosołu, którego nikt nie je ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olivia - dokładnie o tym samym pomyślałam! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie są pyzy, to kluski śląskie!

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota .. zrobie je zaraz po zjedzeniu rosolu .. wielkie dzieki

    OdpowiedzUsuń