![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFekhkYfNyCB1SUKVY_kCOriDJgnKRTaVAmvziHIXXlqrgujxdG6Na6y1xQ2wM3FVhHLlDVl831J4Wco1vf5H-GvyV4ogVpRsVjronGAeBn2jE780vs1hyphenhyphen30LfwgITg89cWVJBL1JSvwNr/s640/a+ciastka.jpg)
Na dzisiejszy deser lub
do popołudniowej kawy
proponuję ciasteczka obtoczone w
płatkach owsianych.
Łatwe, szybkie i pyszne:)
Przepis z segregatora "Świat kuchni"
Składniki na 16-20szt.:
100g miękkiego masła lub margaryny
75g cukru pudru
1/2 lekko ubitego jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
15g płatków owsianych
(ja zużyłam ok. 50g)
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajko a następnie kolejno
mąkę i sól.
Z ciasta formować małe kulki
(wielkości orzecha włoskiego) i
każdą obtoczyć w płatkach owsianych.
Na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia ułożyć kulki (zachować
odstępy), każdą lekko spłaszczyć.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyo8vYuMZB4KHPQbi7Ores2lcONcq-sA9YKdayjVRQSMxigoVsWi3dPFtj1w6VnAVpYnDBfoSUNf_dhoh52Y5z7n_AM7VI9sOrShe6u9eumJzP0d8z2TCm8cZir6k5yBn7TyrgR0J7bhOc/s320/a+ciastka+kola%25C5%25BC+naj+naj+naj.jpg)
Ciasteczka piec w 180 stopniach
około 15 minut (na złoty kolor).
Można je przechowywać
w szczelnie zamkniętym pojemniku
przez kilka dni.
około 15 minut (na złoty kolor).
Można je przechowywać
w szczelnie zamkniętym pojemniku
przez kilka dni.
mniam, poproszę porcyjkę takich ciastek :)
OdpowiedzUsuńniestety wyszły beznadziejnie ;(
OdpowiedzUsuń