Na dzisiejszy deser lub
do popołudniowej kawy
proponuję ciasteczka obtoczone w
płatkach owsianych.
Łatwe, szybkie i pyszne:)
Przepis z segregatora "Świat kuchni"
Składniki na 16-20szt.:
100g miękkiego masła lub margaryny
75g cukru pudru
1/2 lekko ubitego jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
15g płatków owsianych
(ja zużyłam ok. 50g)
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajko a następnie kolejno
mąkę i sól.
Z ciasta formować małe kulki
(wielkości orzecha włoskiego) i
każdą obtoczyć w płatkach owsianych.
Na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia ułożyć kulki (zachować
odstępy), każdą lekko spłaszczyć.
Ciasteczka piec w 180 stopniach
około 15 minut (na złoty kolor).
Można je przechowywać
w szczelnie zamkniętym pojemniku
przez kilka dni.
około 15 minut (na złoty kolor).
Można je przechowywać
w szczelnie zamkniętym pojemniku
przez kilka dni.
mniam, poproszę porcyjkę takich ciastek :)
OdpowiedzUsuńniestety wyszły beznadziejnie ;(
OdpowiedzUsuń