Strony

18 paź 2011

Muffinki cukiniowo-czekoladowe


Bardzo czekoladowe i wilgotne
muffinki z dodatkiem cukinii.

Składniki na 12 sztuk:

1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 lub 3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka startej cukinii

W misce wymieszać wszystkie suche
składniki czyli mąkę, kakao, cynamon,
sodę, proszek i sól.
W drugiej misce ubić jajko z cukrem,
olejem i mlekiem.
Dodać suche składniki i lekko wymieszać.
Na końcu dodać cukinię.
Całość powinna być wymieszana
tylko do nawilżenia składników
( w innym razie zakalec murowany:)
Foremkę wyłożyć papilotkami lub
wysmarować masłem i nałożyć masę.
Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.


1 komentarz: