Słodziutkie rogalik drożdżowe
u mnie nadziewane nutellą
ale Wy możecie nadziać
czym tylko chcecie:)
Przepis z tej strony.
Składniki na ok. 20 szt:
1/2kg mąki
80-100g cukru
150g letniego mleka
25g świeżych drożdży
2jajka
50g masła
szczypta soli
1 żółtko+1 łyżka mleka
do posmarowani wierzchu
nutella (lub inne nadzienie)
Drożdże rozpuścić w mleku.
Dodać łyżeczkę cukru
i tyle mąki, żeby otrzymać
ciasto gęstości kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Następnie dodać resztę mąki, cukru,
sól, jajka i na końcu rozpuszczone masło.
Zagnieść dość twarde ciasto.
Włożyć je do miski, przykryć i
zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie ciasto po kawałku
rozwałkować i wycinać trójkąty.
Moje były dość duże:)
Na szerszym końcu włożyć nadzienie
i zwinąć tworząc rogalik.
Posmarować żółtkiem zmieszanym
z łyżką mleka.
Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.
te nadziane nutellą są pyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają! Takie puszyste i lekkie...i notella...mniam
OdpowiedzUsuńteż wczoraj robiłam rogaliki drożdżowe, tylko z ciastem które wypływało z wody ;-) z dżemem porzeczkowym... te z nutellą wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńGenialne ;-) 2 tura wlasnie sie piecze ;-) nutella pol na pol z drzemem truskawkowym :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
kuchniakasi.blox.pl