Strony

21 paź 2011

Rogaliki drożdżowe z nutellą


Słodziutkie rogalik
drożdżowe
u mnie nadziewane
nutellą
ale Wy możecie
nadziać
czym tylko chcecie:)

Przepis z tej strony.

Składniki na ok. 20 szt:
1/2kg mąki
80-100g cukru
150g letniego mleka
25g świeżych drożdży
2jajka
50g masła
szczypta soli

1 żółtko+1 łyżka mleka
do posmarowani wierzchu

nutella (lub inne nadzienie)

Drożdże rozpuścić w mleku.
Dodać łyżeczkę cukru
i tyle mąki, żeby otrzymać
ciasto gęstości kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Następnie dodać resztę mąki, cukru,
sól, jajka i na końcu rozpuszczone masło.
Zagnieść dość twarde ciasto.
Włożyć je do miski, przykryć i
zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie ciasto po kawałku
rozwałkować i wycinać trójkąty.
Moje były dość duże:)
Na szerszym końcu włożyć nadzienie
i zwinąć tworząc rogalik.
Posmarować żółtkiem zmieszanym
z łyżką mleka.
Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

4 komentarze:

  1. te nadziane nutellą są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wyglądają! Takie puszyste i lekkie...i notella...mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. też wczoraj robiłam rogaliki drożdżowe, tylko z ciastem które wypływało z wody ;-) z dżemem porzeczkowym... te z nutellą wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne ;-) 2 tura wlasnie sie piecze ;-) nutella pol na pol z drzemem truskawkowym :-)

    pozdrawiam
    kuchniakasi.blox.pl

    OdpowiedzUsuń