Bardzo wilgotne i aromatyczne
muffinki z dyni wzbogacone
otrębami pszennymi.
Przepis stąd.
Składniki na 12 szt:
240g puree z dyni
(niepełna szklanka)
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
lub jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki otrębów pszennych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka rodzynek (u mnie mniej)
W pierwszej misce wymieszać dokładnie
puree z dyni, jajka,
maślankę (jogurt) oraz olej.
W drugiej wymieszać składniki sypkie
czyli mąkę, otręby, cukier, proszek i sól.
Rodzynki sparzyć i dodać do
mieszanki sypkiej, wymieszać.
Do suchych składników wlać płynne
i szybko wymieszać tylko
do nawilżenia, napełnić papilotki
i piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku około 20 minut.
Robiłam te muffinki dosłownie tydzień temu:) Mam tylko troszkę inny przepis, ale i tak głównym składnikiem jest dynia. Są rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuń