Strony

27 maj 2011

Ptysie i eklerki


To mój pierwszy raz.

Oczywiście jeśli chodzi
o ciasto parzone:))

Jak się okazało szkoda,
że
czekałam z tym tak długo:))
Z przepisu Dorotus.

Składniki:
1 szklanka wody 124g margaryny
1 szklanka mąki
4 jajka

W garnuszku zagotować

wodę z margaryną. Na gotującą się wodę
wsypać mąkę.

Mieszać energicznie
do czasu
aż ciasto zacznie
odchodzić od
brzegów garnka.
Zostawić do ostudzenia.

Następnie dodawać po
jednym
jajku ciągle ucierając.

Za pomocą szprycy wyciskać
na
blaszkę okrągłe ptysie lub eklerki.

Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut.

Po upieczeniu nadziać bitą
śmietaną
lub kremem karpatkowym.

7 komentarzy:

  1. Ilko,musze wyprobowac ten przepis,ja za kazdym razem kiedy usiluje zrobic ptysie albo eklerki to tak czy siak wychodzi mi karpatka,poniewaz ciastka mi sie poprostu rozlewaja...a tego typu atrakcje kulinarne naleza do tych najbardziej pozeranych przez cala moja rodzinke.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto-przynajmniej mnie-bardzo ładnie dało się wyciskać przez rękaw cukierniczy i się nie rozlewało więc polecam;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam ale to też zależy od wielkości.

      Usuń
  4. Pieke juz 1 godzine, a w srodku dalej surowe. Chyba wszystkie poprzekrajam i zapieke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dziwne, że godzinę w 200 stopniach się jeszcze nie spaliły.

      Usuń