A to mój drugi (ale z
pewnością nie ostatni) chleb
na zakwasie żytnim.
Tym razem wybrałam
bardzo prosty przepis ze zbiorów Liski.
Chlebek wyszedł
duuuuuży i pyyyyyszny:)))
Składniki na 1 szt:
150g zakwasu żytniego
1/2kg mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
300g wody
8g świeżych drożdży
Wszystkie składniki włożyć do miski i
wymieszać za pomocą miksera.
Ciasto wychodzi gęste.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.2h.
Z ciasta uformować bochenek
lub włożyć do dużej keksówki (pojemności 1kg).
Posmarować lub spryskać olejem i posypać mąką.
Ponownie odstawić pod przykryciem do
wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piec w nagrzanym do 210 stopni
piekarniku ok. 40 minut.
piekłam go wczoraj i bardzo lubię. śliczny bochenek;)
OdpowiedzUsuń