Strony

21 maj 2011

Chleb biały na zakwasie


A to mój drugi (ale z
pewnością
nie ostatni) chleb
na zakwasie żytnim.

Tym razem wybrałam

bardzo prosty przepis ze zbiorów Liski.
Chlebek wyszedł
duuuuuży
i pyyyyyszny:)))

Składniki na 1 szt:

150g zakwasu żytniego 

  1/2kg mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli

300g wody  
8g świeżych drożdży
 
Wszystkie składniki włożyć do miski i
wymieszać za
pomocą miksera.
Ciasto wychodzi gęste.

Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok.2h.
Z ciasta uformować bochenek
lub włożyć do dużej keksówki (pojemności 1kg).

Posmarować lub spryskać olejem i posypać mąką. 
  Ponownie odstawić pod przykryciem do
wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piec w nagrzanym do 210 stopni

piekarniku ok. 40 minut.

 

1 komentarz:

  1. piekłam go wczoraj i bardzo lubię. śliczny bochenek;)

    OdpowiedzUsuń