Strony

15 maj 2011

Babeczki (cupcakes) waniliowe z kremem maślanym



Po muffinkach chciałam w
końcu
spróbować jak
smakują cupcakes.

I o ile same babeczki są pycha
to krem maślany nie specjalnie
przypadł mi do gustu.
Przepis ze stronyjoy of baking.

Składniki na 12 sztuk:
113g miękkiego masła
130g cukru
3 duże jajka
195g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60ml mleka
aromat waniliowy

Składniki na krem maślany*:
113g miękkiego masła
2 szklanki cukru
pudru (ja dałam3/4)

aromat waniliowy

2 łyżki mleka
ewentualne barwnik w
dowolnym kolorze


W misce utrzeć masło i cukier
na
puszystą masę.
Ucierając dodawać po 1 jajku

oraz aromat i skórkę.
W drugiej misce wymieszać mąkę,

proszek i sól.
Dodawać stopniowo na
przemian z
mlekiem do ucieranej
masy.
Ciasto nałożyć do foremki
muffinkowej
wyłożonej papilotkami.

Piec w nagrzanym do 180 stopni

piekarniku ok. 20 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Na krem utrzeć masło,
dodać cukier puder i aromat.
Ja dodałam jeszcze troszkę
czerwonego barwnika.


*po zmniejszeniu ilości
cukru
kremu starczyło mi
tylko na 6 babeczek

6 komentarzy:

  1. Wyglądają cudnie!:)
    A jaki krem byś proponowała w zamian?

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem chyba zrobię budyniowy lub z kremówki 36%.

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ mi się podobają takie babeczki nic tylko zjeść

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę o radę. Chciałabym kupić rękaw cukierniczy żeby robić takie piękne ozdoby. Może mi Pani coś doradzić? Czy każda końcówka będzie pasować do dowolnego rękawa, łącznie z jednorazowym?
    Pięknie dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja używam jednorazówek (używam kilka razy:)i wtedy wystarczy obciąć koniec rękawa (woreczka) i możemy dostosować każdą tylkę (końcówkę.)Nie używam couplerów czyli przejściówek bo uważam to za zbędne. Można też kupić gotowy zestaw i wtedy będzie rękaw z przejściówkami i kilkoma końcówkami. Wybór zostawiam tobie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dokładnie używam takich: http://www.tortownia.pl/sklep,1481,59,Worki_dekoratorskie_z_folii_antyposlizgowe_10_sztuk_36_cm.html

    OdpowiedzUsuń