Strony

10 wrz 2011

Strucla drożdżowa z brzoskwiniami


Chociaż u mnie ciągle remont
-co uwierzcie mi nie wpływa
najlepiej na wszelkiego rodzaju
poczynania kuchenne-
udało mi się upiec taką oto
struclę drożdżową
z nadzieniem brzoskwiniowym.

Składniki na 2 szt:
400g mąki
20g świeżych drożdży
50g rozpuszczonego masła
200ml letniego mleka
80g cukru
1 jajko + 1 do
posmarowania wierzchu

Składniki na nadzienie:
3 duże brzoskwinie
lu 4-5 nektarynek
1-2 łyżki cukru

Najpierw przygotować nadzienie.
Owoce obrać i pokroić w drobną kostkę.
Włożyć do garnuszka z grubym dnem,
wsypać cukier i zagotować.
Zmniejszyć płomień i gotować
jeszcze ok. 5 minut.
Odstawić aż całość wystygnie.
Drożdże rozpuścić w mleku.
Dodać łyżeczkę cukru i tyle mąki
żeby rozczyn miał
gęstość kwaśniej śmietany.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
na około 20 minut.
Następnie dodać resztę mąki, cukru,
jajo i rozpuszczone masło (nie gorące).
Wyrobić elastyczne ciasto (można
podsypywać mąką).
Przykryć i odstawić do ponownego
wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić
na dwie części.
Z każdej rozwałkować prostokąt.
Na samym środku umieścić nadzienie.
Ponacinać ukośnie boki (tak jak
w tym przepisie) i złożyć na przemian.
Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 stopniach ok. 20-30 minut.

2 komentarze:

  1. ah!!zaszalalas kobieto..kocham takie ciasta.
    ps.robilam buleczki ,zawijane wg twojego sposobu:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm pychotka ta strucla jest rewelacyjna szybka i bardzo smaczna polecam również z nadzieniem jabłkowym, kocham ten przepis :))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń