Strony

4 wrz 2011

Popękane ciasteczka czekoladowe


Właśnie się dowiedziałam

z tv, że dzisiaj jest

Międzynarodowy Dzień Czekolady.
Dlatego właśnie chcę Wam
zaproponować
te w środku
miękkie z wierzchu
zaś
chrupiące ciasteczka.

Składniki na ok. 20 sztuk:
200g gorzkiej czekolady
150g cukru
80g mąki
10g masła
2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę zmieszać z proszkiem i solą.
Jaja z cukrem ubić na pulchną masę.
Dodać mąkę i rozpuszczoną czekoladę.
Dobrze wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nakładać po jednej łyżeczce ciasta na blaszkę.
Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.

17 komentarzy:

  1. mmm chetnie bym zjadla takie bo wygladaja na baaaaaaardzo smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo bardzo czekoladowe ciasteczka....:) Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dlaczego zawsze mnie kusisz takimi pysznościami
    już mi ślinka cieknie.. :/

    OdpowiedzUsuń
  4. szybkie i pomysłowe! :) podobają mi się. przepis zapisałam, na pewno go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasteczka :)
    Mam pytanie: czy jak zamienię czekoladę gorzką na białą lub mleczną to też będą ciasteczka dobre?
    Próbowałaś zrobić z inną czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam z inna czekoladą ale w tego rodzaju ciasteczkach zawsze jest gorzka więc z inną nie wiem jak wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jednak zaryzykuję i wykorzystam białą czekoladę :)
    Jeśli wyjdzie to dam znać...

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie wyjęłam z piekarnika! są pyszne i wyglądają uroczo :)
    dziękuję za ten przepis i pozdrawiam czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam ciasteczka, sa pycha, ale czy to dobrze ze jak wystygnal to fa twarde?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka powinny z wierzchu wyjść chrupiące a w środku miękkie.

    OdpowiedzUsuń
  12. W takim razie coś musiałam źle zrobić, bo wyszły twarde. Może następnym razem się uda. Mimo tego, że były twarde zniknęły bardzo szybko.

    OdpowiedzUsuń
  13. a może za długo je piekłaś i dlatego stwardniały?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, ciasteczka są naprawdę pyszne:) ale co zrobić żeby wyszła na nich taka piękna gładka i jaśniejsza powierzchnia? Mimo, że robiłam wszystko zgadnie z przepisem, nie wyszły takie gładkie... :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie wyglądają! Spróbuję dzisiaj zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie są w piecu ;) wyglądają i pachną wspaniale !

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłam, wyszły bardzo ładne i super pasowały do lodów :) ale generalnie polecam mniej cukru :)

    OdpowiedzUsuń