Co do tej zupy zdania były podzielone. Mnie bardzo
smakowała natomiast mój mąż stwierdził,
że to nie za bardzo jego smaki chociaż w skali
1-10 dał by jej 6. To i tak całkiem dobrze:)
Składniki dla 4 osób:
1/2 kg marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
świeży imbir (ok. 2 cm)
1 duża pomarańcza
4,5 szklanki bulionu warzywnego
1 listek laurowy
sól, pieprz
natka pietruszki
1/4 szklanki śmietany do dekoracji (opcja)
Marchewkę, cebulę, imbir i czosnek obrać.
Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę
pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła.
Wrzucić marchewkę, cebulę, czosnek i imbir.
Smażyć całość około 6 minut. Pomarańczę sparzyć,
zetrzeć skórkę (1 łyżka) i wycisnąć sok (1/2 szklanki).
Do garnka z warzywami dodać bulion, skórkę z
pomarańczy i listek laurowy. Całość gotować ok. 20 minut.
Następnie zmiksować blenderem (wcześniej wyjąć listek)
Wlać sok z pomarańczy oraz doprawić solą i pieprzem.
Ponownie wstawić na gaz i gotować 2-3 minuty.
Podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki.
*Przepis pochodzi ze strony foodnetwork.
z moimi małymi zmianami:)
Uroczo podana zupka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Zupa podana w filiżance to świetny pomysł, prezentuje się smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
smacznie wyglada, piękny kolor:)
OdpowiedzUsuń