Strony

11 lis 2013

Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem


Co do tej zupy zdania były podzielone. Mnie bardzo
 smakowała natomiast mój mąż stwierdził, 
że to nie za bardzo jego smaki chociaż  w skali
 1-10 dał by jej 6. To i tak całkiem dobrze:)

Składniki dla 4 osób:
1/2 kg marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
świeży imbir (ok. 2 cm)
1 duża pomarańcza
4,5 szklanki bulionu warzywnego
1 listek laurowy
sól, pieprz
natka pietruszki
1/4 szklanki śmietany do dekoracji (opcja)

Marchewkę, cebulę, imbir i czosnek obrać.
Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę 
pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła.
Wrzucić marchewkę, cebulę, czosnek i imbir.
Smażyć całość około 6 minut. Pomarańczę sparzyć,
zetrzeć skórkę (1 łyżka) i wycisnąć sok (1/2 szklanki).
Do garnka z warzywami dodać bulion, skórkę z
 pomarańczy i listek laurowy. Całość gotować ok. 20 minut.
Następnie zmiksować blenderem (wcześniej wyjąć listek)
 Wlać sok z pomarańczy oraz doprawić solą i pieprzem.
Ponownie wstawić na gaz i gotować 2-3 minuty.
Podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki.

*Przepis pochodzi ze strony foodnetwork.
z moimi małymi zmianami:)

3 komentarze:

  1. Uroczo podana zupka :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa podana w filiżance to świetny pomysł, prezentuje się smakowicie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wyglada, piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń