Strony

22 mar 2012

Ciastka francuskie z jabłkami II


Będąc ostatnio na zakupach w markecie
moje dziecko zażyczyło sobie ciasto
francuskie z jabłkiem.
A że był to już wieczór i ciastko delikatnie
mówiąc wyglądało na trochę "przechodzone"
to obiecałam, że na drugi dzień upiekę
mu w domu kilka takich ciastek.
Trzeba dotrzymywać słowa:))

Składniki
na 5-6 szt:

1 opakowanie ciasta francuskiego
(u mnie zawsze świeże 275g :)
1-2 jabłka

1 żółtko + 1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu

Ciasto pokroić na jednakowej
wielkości prostokąty.
W połowie ostrym nożem zrobić
kilka nacięć (fot niżej).


Na drugiej połowie prostokątów ułożyć
pokrojone w drobną kostkę jabłka
(można dodać troszkę cynamonu).
Posmarować brzegi wodą lub białkiem
i przykleić prostokąty z nacięciami.
Wierzch posmarować żółtkiem zmieszanym
z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni ok. 15 minut.
Gdy ostygną można posypać pudrem.

2 komentarze:

  1. Narobiłaś mi ochoty!! Uwielbiam takie ciastka, a tak się składa, że mam 2 op. ciasta francuskiego w lodówce. Jedno będzie z jabłkami, a drugie jako ślimaczki z szynką i serem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastko jak z mc donalda, ale z pewnością o wiele lepsze :) Wyglada apetycznie.

    OdpowiedzUsuń