Strony

12 sie 2012

Chatka Baby Jagi


Przepis na to ciasto dostałam
już wieki temu od mojej cioci.
Chatka smakuje wszystkim
nie tylko najmłodszym:)

Składniki:
1/2 kg sera 3x mielonego
250g masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko (ja nie dodaję)
2 łyżki kakao
6 paczek herbatników (każda po 100g)
1 opakowanie galaretki -
(najładniej wygląda czerwona)
kilka kropli aromatu cytrynowego

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Wlać na głęboki talerz. 
Gdy stężeje pociąć na 2 cm. paski.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem.
Do masy dodać ser i aromat.
Następnie masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao.
Trzy paczki herbatników ułożyć
 w trzech rzędach na folii aluminiowej
 (herbatniki szerszą stroną w poziomie).
Ciastka posmarować jasną masą.
Na masie ułożyć w ten sam
 sposób drugą warstwę ciastek.


Drugą warstwę ciastek posmarować masą z kakao.
Na środkowym rzędzie ułożyć paski galaretki.
Ciastka złożyć w trójkąt
Następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Gdy chatka zastygnie (najlepiej zostawić ja na całą noc)
polać polewą czekoladową.


video

ps. najłatwiej przenieść chatkę 
do lodówki na desce (jak mamy małą lodówkę 
 możemy chatkę przeciąć w połowie i umieścić 
w lodówce np. na tacy lub desce do krojenia).      

4 komentarze:

  1. Znam.Mama robiła tak samo tylko bez galaretki. Nazywał się Domek Baby Jagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam ale nie wyszła mi tak jak pamiętałam ją z dzieciństwa. Twoja prezentuje się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. w moim przepisie jest to Chatka Puchatka.pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam pierwszy raz, wyszła mi super, cała rodzinka się zajadała, polecam pychotka :)

    OdpowiedzUsuń