Strony

12 sie 2012

Chatka Baby Jagi


Przepis na to ciasto dostałam
już wieki temu od mojej cioci.
Chatka smakuje wszystkim
nie tylko najmłodszym:)

Składniki:
1/2 kg sera 3x mielonego
250g masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko (ja nie dodaję)
2 łyżki kakao
6 paczek herbatników (każda po 100g)
1 opakowanie galaretki -
(najładniej wygląda czerwona)
kilka kropli aromatu cytrynowego

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Wlać na głęboki talerz. 
Gdy stężeje pociąć na 2 cm. paski.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem.
Do masy dodać ser i aromat.
Następnie masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao.
Trzy paczki herbatników ułożyć
 w trzech rzędach na folii aluminiowej
 (herbatniki szerszą stroną w poziomie).
Ciastka posmarować jasną masą.
Na masie ułożyć w ten sam
 sposób drugą warstwę ciastek.


Drugą warstwę ciastek posmarować masą z kakao.
Na środkowym rzędzie ułożyć paski galaretki.
Ciastka złożyć w trójkąt
Następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Gdy chatka zastygnie (najlepiej zostawić ja na całą noc)
polać polewą czekoladową.




ps. najłatwiej przenieść chatkę 
do lodówki na desce (jak mamy małą lodówkę 
 możemy chatkę przeciąć w połowie i umieścić 
w lodówce np. na tacy lub desce do krojenia).      

4 komentarze:

  1. Znam.Mama robiła tak samo tylko bez galaretki. Nazywał się Domek Baby Jagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam ale nie wyszła mi tak jak pamiętałam ją z dzieciństwa. Twoja prezentuje się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. w moim przepisie jest to Chatka Puchatka.pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam pierwszy raz, wyszła mi super, cała rodzinka się zajadała, polecam pychotka :)

    OdpowiedzUsuń