Strony

21 sie 2012

Panna cotta z malinami


Panna cotta (z wł. gotowana śmietanka)
 to deser rodem z Włoch.
Bardzo delikatna pianka oblana
 owocowym sosem  zachwyci
każdego (no powinna przynajmniej:))
Przepis z Kwestii Smaku

Składniki  na 
6 małych porcji:
250 ml śmietany kremówki 30% UHT
250 ml mleka 
80g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub  2 łyżeczki ekstraktu
z wanilii

maliny na sos (ok. 1 szklanka)

Żelatynę  zalać 2 łyżkami wody.
Odstawić na ok. 5 minut.
Do garnuszka wlać mleko i śmietankę.
Dodać cukier, ziarenka wanilii lub ekstrakt.
Doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z gazu.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Płyn nalać do małych foremek
 (ja użyłam silikonowych)i zostawić do wystudzenia.
Następnie każdą przykryć folią i wstawić do lodówki
na kilka godzin lub całą noc.
Deser wyjąć z foremek na talerzyk
 i podawać z sosem z owoców (maliny zmiksować,
przetrzeć przez siko żeby nie było pestek 
i dosłodzić do smaku cukrem)


Panne cottę można też zrobić
w szklaneczce lub kieliszku.

3 komentarze:

  1. uwielbiam panna cottę! a ta pod ukosem wygląda tak smakowicie, że z chęcią bym Ci ją podkradła :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardziej polecasz zostawić na całą noc czy na kilka godzin? świetny blog, pyszne przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej na całą noc i dziękuję za uznanie.

      Usuń