Panna cotta (z wł. gotowana śmietanka)
to deser rodem z Włoch.
Bardzo delikatna pianka oblana
owocowym sosem zachwyci
każdego (no powinna przynajmniej:))
Przepis z Kwestii Smaku.
Składniki na
6 małych porcji:
6 małych porcji:
250 ml śmietany kremówki 30% UHT
250 ml mleka
80g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu
z wanilii
maliny na sos (ok. 1 szklanka)
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody.
Odstawić na ok. 5 minut.
Do garnuszka wlać mleko i śmietankę.
Dodać cukier, ziarenka wanilii lub ekstrakt.
Doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z gazu.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Płyn nalać do małych foremek
(ja użyłam silikonowych)i zostawić do wystudzenia.
(ja użyłam silikonowych)i zostawić do wystudzenia.
Następnie każdą przykryć folią i wstawić do lodówki
na kilka godzin lub całą noc.
Deser wyjąć z foremek na talerzyk
i podawać z sosem z owoców (maliny zmiksować,
przetrzeć przez siko żeby nie było pestek
i dosłodzić do smaku cukrem)
Panne cottę można też zrobić
w szklaneczce lub kieliszku.
uwielbiam panna cottę! a ta pod ukosem wygląda tak smakowicie, że z chęcią bym Ci ją podkradła :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbardziej polecasz zostawić na całą noc czy na kilka godzin? świetny blog, pyszne przepisy ;)
OdpowiedzUsuńRaczej na całą noc i dziękuję za uznanie.
Usuń