Do czeskich knedlików mam
ogromny sentyment.
Jadłam je po raz pierwszy w czasie
podróży poślubnej, kiedy
byliśmy w Pradze.
Są dwa rodzaje knedlików.
pierwszy robiony na bazie ziemniaków
czyli bramborový knedlík oraz
houskový knedlík czyli robiony z bułką.
Czesi podają je z gulaszem mięsnym
lub z kawałkiem mięsa i kapustą.
Obie wersję przepyszne:)
Przepis od ekkore.
Składniki
na 2 sztuki:
0,4 kg mąki krupczatki
3 bułeczki kajzerki*
1 jajko
2,5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1- 1,5 łyżeczki soli
1 jajko
2,5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1- 1,5 łyżeczki soli
Bułeczki pokroić w drobną kostkę.
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki
przygotować rozczyn.
Przykryć i odstawić go aż podrośnie (ok. 20 minut).
Do
miski wsypać mąkę, sól i pokrojone bułeczki.
Dodać jajko i wlać podrośnięty
rozczyn.
Wyrobić ciasto i odstawić je na 2 godziny.
Ciasto podzielić na dwie części.
Z każdej połówki uformować podłużnego knedlika.
Włożyć go na gotującą, osoloną wodę
i gotować z każdej strony po 10 minut.
Następnie wyjąć i pokroić na kromki.
*bułeczki dajemy niewielkie inaczej
ciasto wyjdzie nam zbyt suche.
Jadłam kiedyś podobne, potwierdzam są pyszne :)
OdpowiedzUsuńKnedliki są pyszne!!! A jakiś sos do tego ?
OdpowiedzUsuń