Strony

20 sie 2012

Houskovy knedlik


Do czeskich knedlików mam
ogromny sentyment.
Jadłam je po raz pierwszy w czasie
podróży poślubnej, kiedy
byliśmy w Pradze.
Są dwa rodzaje knedlików.
pierwszy robiony na bazie ziemniaków
czyli  bramborový knedlík oraz
 houskový knedlík czyli robiony z bułką.
Czesi podają je z gulaszem mięsnym
lub z kawałkiem mięsa i kapustą.
Obie wersję przepyszne:)
Przepis od ekkore.

Składniki 
na 2 sztuki:
0,4 kg mąki  krupczatki
3 bułeczki kajzerki*
1 jajko
2,5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1- 1,5 łyżeczki soli

Bułeczki pokroić w drobną kostkę.
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki
 przygotować rozczyn. 
Przykryć i odstawić go aż podrośnie (ok. 20 minut).
Do miski wsypać mąkę, sól i pokrojone  bułeczki.
 Dodać jajko i wlać podrośnięty rozczyn. 
Wyrobić ciasto i odstawić je  na 2 godziny.
 Ciasto podzielić na dwie części.


Z każdej połówki uformować podłużnego knedlika.
Włożyć go na gotującą, osoloną wodę
i gotować z każdej strony po 10 minut.
Następnie wyjąć i pokroić na kromki.

*bułeczki dajemy niewielkie inaczej
ciasto wyjdzie nam zbyt suche.

2 komentarze: