Tym razem zapraszam na kurczaka
zapiekanego w cieście francuskim.
Bardzo efektowne a zarazem proste
danie które, możemy
podać np. na przyjęcie rodzinne.
Przepis stąd (trochę zmieniony)
Składniki dla 2 -3 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ciasto francuskie
przyprawy do drobiu
1 jajko
Mięso umyć, osuszyć i przekroić na dwie porcje.
Natrzeć przyprawami.
Ciasto francuskie także przekroić w połowie.
Na każdy płat ciasta położyć połowę piersi.
Boki ciasta ponacinać i założyć na mięso.
(tak jak na fotkach poniżej:)
Włożyć do lodówki na 15 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.
polecam, ja dodaję jeszcze kucharka do piersi
OdpowiedzUsuńMy dodaliśmy pieczarki o odrobinę startego żółtego sera... Wyszło naprawdę smaczne danie- proste w wykonaniu i eleganckie na talerzu =)
OdpowiedzUsuńjaką sałatkę poleca Pani do tego kurczaka? :)
OdpowiedzUsuńPolecam jakąś do drobiu czyli np. z kapusty pekińskiej. Może też być brokuł.
Usuń