Strony

19 sie 2012

Bigos z warzyw


Nie miałam dziś pomysłu na obiad
ale w lodówce miałam dużo
warzyw, które nabyłam w sobotę.
Bardzo spontanicznie powstało
więc danie z warzyw które
nazwałam bigosem:)

Składniki dla 4-5 osób:
1 mała cukinia zielona
1 mała cukinia żółta
1 czerwona papryka
1  duża cebula
1 marchewka
szczypiorek

Składniki na sos:
1 dojrzały duży pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu
 pomidorowego
sól, pieprz
świeże zioła:
bazylia, oregano

Wszystkie warzywa pokroić
w plasterki (tylko paprykę w kostkę).
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić wszystkie pokrojone warzywa.
Posolić i chwilkę smażyć.
Podlać odrobinką wody, przykryć 
i dusić ok. 10 minut.
Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę
i wyciąć twarde części.
Następnie pokroić i za pomocą
blendera zmiksować.
Dodać do niego koncentrat, przeciśnięty
czosnek oraz zioła.


Odkryć patelnię i wlać sos.
Przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie.
Mnie zajęło to ok. 20 minut.
Pod koniec doprawić do smaku.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Ja nazwałabym to prędzej Leczo niż bigos :)Wygląda bardzo apetycznie :)
    Masz bardzo ciekawe przepisy i śliczne zdjęcia. W wolnej chwili zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń