To moje trzecie podejście do
placków zwanych tortillą.
Jak to się mówi do
trzech razy sztuka:)
Tym razem zrobiłam z innego
przepisu i okazały się
starzałem w dziesiątkę:)
Przepis pochodzi ze
"Świta kuchni"
Składniki na7-8 sztuk:
225g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
40g smalcu
125ml letniej wody
Do miski wsypać mąkę, sól i
pokrojony na kawałeczki smalec.
Ucierać razem aż nabierze
konsystencji bułki tartej.
Ucierając dodawać po 1 łyżce wody.
Wyrobione ciasto podzielić na 7-8 części.
Każdą ugniatać na posypanej mąką stolnicy
przez kilka minut aż ciasto
będzie gładkie i elastyczne.
Z każdej ugniecionej porcji zrobić kulkę.
Każdą kulkę rozwałkować kolejno na
placek o średnicy 23-25 cm i układać
na talerzu przekładając pergaminem.
Rozgrzać patelnię teflonową
i wrzucać po jednym placku.
Smażyć aż pojawią się pęcherze, przewrócić
na drugą stronę i smażyć ok. 1 minuty.
Placki nadziewać dowolnym farszem i zwijać
w pokazany poniżej sposób.
Ilko, bardzo często do Ciebie zaglądam. Dziś zgłosiłam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaaleex.blogspot.com
Pozdrawiam, Aleex.
Ilko, dziekuje za wyroznienie. A Twe tortille- do wyprobowania :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń