Sezon śliwkowy niedawno
się zaczął więc nie może
i u mnie zabraknąć potraw
z tymi owocami:)
Z przepisu inki21
Składniki na ok.15 szt:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
szczypta proszku do pieczenia
sól
ok.35 dag śliwek węgierek
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Jeszcze gorące przepuścić przez praskę.
Do miski włożyć ugotowane ziemniaki.
Wyrównać powierzchnię i podzielić
na cztery równe części.
Wybrać czwartą część i w to miejsce
wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać proszek do pieczenia.
Ciasto wyrobić i formować niewielkie kulki.
W każdą włożyć wypestkowaną śliwkę
i posypać cukrem waniliowym.
Uformować okrągłą kluskę.
Kluski gotować we wrzątku
ok. 3-4 minuty od ich wypłynięcia.
Podawać polane stopionym masłem
z cukrem i cynamonem.
Ale pyszne knedle. :) Te ze śliwkami to moje ulubione.
OdpowiedzUsuńpyszny przepis , wiem co pisze , bo wczoraj w nocy zobaczyłam przepis , dziś zrobiłam i już zjedzone:D
OdpowiedzUsuń