Kolejna wędlina domowej roboty na blogu.
Tym razem z indyka. Wędliną zajada się
nawet moje dziecko, które zazwyczaj nie
jada wędlin:) Pyszna i zdrowa a do
tego nadzwyczaj prosta w przygotowaniu:)
Składniki:
1 kg pierś z indyka
Składniki na marynatę:
2 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
Składniki marynaty podgrzać do rozpuszcenia
w garnuszku. Mięso obwiązać sznurkiem żeby nadać
mu kształt. Marynatą zalać indyka i odstawić
najlepiej na całą noc do lodówki od czasu
do czasu obracając zanurzać w marynacie.
Mięso wyjąć i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Do marynaty dodać 1/2 szklanki wody.
Połową marynaty zalać mięso w naczyniu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i piec około 1h podlewając mięso
pozostałą marynatą. Po ostudzeniu mięso schłodzić.
*Przepis znaleziony na blogu
Super coś idealnego dla mnie ;p zapisuje przepis
OdpowiedzUsuń