Strony

5 gru 2015

Owsiane batony z dynią


Zdrowe batoniki z dodatkiem 
dyni. Idealne na  słodką przekąskę.

Składniki:
2,5 szklanki płatków owsianych
1/2szklanki mąki owsianej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych gozdzików
1 szklanka wiórków kokosowych
po 1/2 szklanki suszonej moreli, daktyli i rodzynek
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki pestek dyni lub słonecznika
3/4 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W mice zmieszać płatki owsiane, mąkę owsianą
(można ją zrobić miksując w blenderze płatki),
wiórki kokosowe, posiekane bakalie i przyprawy.
W drugiej utrzeć puree dyniowe, miód, olej i ekstrakt.
Dodać mokre składniki do suchych. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia
blaszki o wymiarze 23x33 cm i wstawić do nagrzanego
do 180 stopni piekarnia. Piec ok. 25 minut. Wyjąć
z piekarnika, odstawić na chwilkę i jeszcze gorące
podzielić na batony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz