Strony

6 gru 2011

Drożdżowe renifery


Specjalnie na Mikołajki -
słodkie drożdżowe reniferyz czerwonym nosem:)

Składniki na ciasto ok. 70szt.
500g mąki
30g świeżych drożdży
2 jajka
70g cukru
250 ml letniego mleka
80g masła
szczypta soli

Składniki
na dekorację:

1 opakowane małych precelków
1 opakowanie białych groszków
czerwone m&m'sy na noski
troszkę gorzkiej czekolady
lukier królewski

Do miski wlać letnie mleko.
Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę
cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko
oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Wyrobić ciasto (można hakami miksera).
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm.
Foremką w kształcie serduszka
(moja ma 6cm) wycinać serca.
Każde posmarować pozostałym żółtkiem
zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka
i przykleić precelki (jak na fot.2)


Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia
blaszce i piec w 180 stopniach ok. 10 minut.
Wystudzić na metalowej kratce.
Za pomocą lukru przykleić noski
z czerwonych m&m'sów oraz oczy
z białych groszków.
Z rozpuszczonej czekolady zrobić
na groszkach czarne kropeczki.

11 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że reniferki jedne z fajniejszych jakie ostatnio widziałam na blogach :D I bardzo proste w przygotowaniu, a to się ceni, szczególnie teraz, kiedy pieczenia i gotowania jest po czubek głowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Renifery wyglądają jak prawdziwe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile wcześniej można je upiec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renifery są z ciasta drożdżowego więc najlepiej smakują w dniu wykonania ewentualnie na drugi dzień.

      Usuń