Strony

23 lut 2015

Zapiekanka: tortellini z grzybami w sosie pomidorowym


Prosta zapiekanka, którą możemy
podać zarówno na obiad jak
i na ciepłą kolację.

Składniki:
250 g tortellini z serem
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 kg pieczarek
150g sera żółtego
1 puszka pomidorów pokrojonych (400g)
1/2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem
zamieszczonym na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać trochę oleju.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę
ją smażyć, dodać posiekany czosnek i 
pokrojone na plasterki pieczarki. Całość
smażyć 4-5 minut. Dodać pomidory i bulion.
Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Dusić około 10 minut aż pomidory się rozpadną.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Wyłożyć połowę tortellini i połowę sosu pomidorowego.
Posypać połową startego żółtego sera.
Nałożyć resztę makaronu, sosu i sera.
Zapiekankę piec pod przykryciem w 180 
stopniach przez ok. 30 minut.


2 komentarze: