Strony

26 maj 2015

Botwinka


Kolejny sezonowy przepis.
Tym razem padło na botwinkę czyli
zupę-barszczyk z botwinki z dodatkiem
ugotowanego jaja i koperku. Pycha!

Składniki dla 2 osób:
1 pęczek botwinki
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
koperek
2 jajka

Łodygi botwinki pokroić na kawałki
 a buraczki w kostkę. Wrzucić do garnka
i zalać bulionem. Całość zagotować, zmniejszyć
gaz i gotować ok. 10 minut. Dodać ocet, cukier,
sól, pieprz, posiekany koperek i śmietanę. 
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

2 komentarze:

  1. Cały czas zapominam kupić botwinkę, ale jak już kupię to na pewno wykorzystam ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń