Moja ulubiona dwukolorowa babka.
Piekę ją bardzo często na Wielkanoc.
Myślę, że w tym roku także:))
Składniki:
250g mąki
250g masła
250g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
4 jaja
4 płaskie łyżki kakao
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać kakao,
do drugiej skórkę z cytryny.
Masło utrzeć z żółtkami, cukrami i sokiem
z cytryny na puszystą masę.
Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą.
Masę podzielić na dwie części.
Jedną wymieszać (najlepiej ręcznie) z
mąką z kakao, drugą z mąką i skórką.
Wlać do blaszki najpierw
ciemną masę a następnie jasną.
Piec ok. 1 godziny w 180-190 stopniach.
*gdy masa kakaowa wyjdzie zbyt
gęsta, można dodać 1-2 łyżki mleka
Piekę ją bardzo często na Wielkanoc.
Myślę, że w tym roku także:))
Składniki:
250g mąki
250g masła
250g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
4 jaja
4 płaskie łyżki kakao
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać kakao,
do drugiej skórkę z cytryny.
Masło utrzeć z żółtkami, cukrami i sokiem
z cytryny na puszystą masę.
Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą.
Masę podzielić na dwie części.
Jedną wymieszać (najlepiej ręcznie) z
mąką z kakao, drugą z mąką i skórką.
Wlać do blaszki najpierw
ciemną masę a następnie jasną.
Piec ok. 1 godziny w 180-190 stopniach.
*gdy masa kakaowa wyjdzie zbyt
gęsta, można dodać 1-2 łyżki mleka
jak ona fantastycznie wygląda! prawdziwe dzieło sztuki;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda Ja też w święta muszę jakąś przygotować :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Zapewniam, że smakuje też dobrze:))
OdpowiedzUsuńoo tak to zdecydowanie moje smaki :))
OdpowiedzUsuńzresztą jestem wieloletnią fanką Twoich babek i innych wypieków, jeszcze z czasów wielkiego żarcia :)
pozdrawiam serdecznie!
Jutro pieke
OdpowiedzUsuńSiedzi w piekarniku oby nie wyszedl zakalec bo miniestwty nie wychodza krecone ciasta...do zimnego piekarnika wkladamy babke?
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie 😁🍰
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia grubo przesadzony 😲😲😲
OdpowiedzUsuńMyślę, że to zależy od piekarnika. Trzeba sprawdzać podczas pieczenia.
UsuńNajpierw ciemne,później jasne??? Na zdjęciu widać, że odwrotnie było lane -jasne, ciemne. Robi to różnicę w wypieku?
OdpowiedzUsuńNajpierw ciasto ciemne, później jasne. Foremkę po wyjęciu z piekarnika odwracamy do góry dnem :)
UsuńMam pytanie czy jedna szklanka mąki wystarczy bo babka wygląda pysznie 😋
OdpowiedzUsuńWystarczy :)
UsuńBabka super , zmniejszylam tylko troche temperature.
OdpowiedzUsuńJaką temperature Pani ustawiła?
Usuń