Moja druga połówka bawi się dzisiaj
od rana na bitwie paintboloowej
a ja bawię się w kuchni:))
Zrobiłam między innymi
tą strucle z ciasta francuskiego z serem i rodzynkami.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
ok. 30-50dag białego serka kremowego
(ja preferuję Presidenta) ok. 3 łyżki cukru pudru
rodzynki (ilość wg. gustu)
kilka kropli aromatu cytrynowego
1 żółtko+1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu
Jeśli mamy ciasto francuskie mrożone
najpierw rozmrozić.
Ser utrzeć z cukrem pudrem.
Dodać sparzone rodzynki i aromat.
Ciasto francuskie rozwinąć.
Zaznaczyć środek wzdłuż.
Na jednej połówce ułożyć ser a na
drugiej zrobić nacięcia.
Ja zrobiłam specjalnym wałeczkiem.
Brzegi posmarować wodą i nałożyć połówkę z
nacięciami na tę z serem.
Dokładnie zlepić brzegi ciasta.
Wierzch posmarować żółtkiem z mlekiem.
Piec ok. 25 minut w 190-200 stopniach.
Po ostudzeniu można
posypać cukrem pudrem.
ale apetyczne zdjęcie - aż ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńTaka sztrucla + kawa i czuję się jak w niebie
OdpowiedzUsuń