Strony

20 lis 2012

Jabłka w cieście francuskim


Jeśli macie ochotę na coś słodkiego
a w domu tylko jabłka i ciasto francuskie
to polecam Wam właśnie taki deser:)
Podpatrzone tutaj.

Składniki 
na ok.9-10 szt.
ok. 5 małych jabłek
(można też użyć gruszki)
1 ciasto francuskie (275g)
cukier+cynamon
miód lub dżem brzoskwiniowy

Jeśli mamy ciasto francuskie mrożone
to należy je najpierw rozmrozić.
Jabłka obrać, przeciąć na pół,
wydrążyć gniazda nasienne i ponacinać.
Ułożyć na cieście francuskim i obrysować
kształt jabłka zostawiając 1-2 cm.
U góry zaznaczyć listek i ogonek.


Posypać po jabłkach cukier i cynamon.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do
200 stopni i piec ok.20 minut.
Po upieczeniu jabłka posmarować płynnym
miodem lub lekko podgrzanym
 dżemem morelowym.

9 komentarzy:

  1. Genialny pomysł! Wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają prześlicznie! :) Ja ostatnio zajadam się oponkami jabłkowymi, na przepis zapraszam w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak przeczytałam "jabłka w cieście francuskim" to pomyślałam o takich pokrojonych i zamkniętych, a to jest świetny pomysł, żeby je podać w taki sposób!!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie, deser prosty a zarazem oryginalny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz czuje zapach pieczonych jablek...mmhhh...rozmarzylam sie.:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. zabawnie wyglądają, taki deser w przymrużeniem oka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale to wygląda! Moje dzieci będą skakać z zachwytu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł!
    Zapraszam do zabawy
    http://gotuj-sam.blogspot.com/p/inne.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam jabłka w cieście francuskim, ale nigdy nie w ten sposób. Pomysł rewelacyjny! :-)

    OdpowiedzUsuń