Jeśli macie ochotę na coś słodkiego
a w domu tylko jabłka i ciasto francuskie
to polecam Wam właśnie taki deser:)
Składniki
na ok.9-10 szt.
ok. 5 małych jabłek
(można też użyć gruszki)
1 ciasto francuskie (275g)
cukier+cynamon
miód lub dżem brzoskwiniowy
Jeśli mamy ciasto francuskie mrożone
to należy je najpierw rozmrozić.
Jabłka obrać, przeciąć na pół,
wydrążyć gniazda nasienne i ponacinać.
Ułożyć na cieście francuskim i obrysować
kształt jabłka zostawiając 1-2 cm.
U góry zaznaczyć listek i ogonek.
Posypać po jabłkach cukier i cynamon.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do
200 stopni i piec ok.20 minut.
Po upieczeniu jabłka posmarować płynnym
miodem lub lekko podgrzanym
dżemem morelowym.
Genialny pomysł! Wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie! :) Ja ostatnio zajadam się oponkami jabłkowymi, na przepis zapraszam w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńJak przeczytałam "jabłka w cieście francuskim" to pomyślałam o takich pokrojonych i zamkniętych, a to jest świetny pomysł, żeby je podać w taki sposób!!
OdpowiedzUsuńświetne połączenie, deser prosty a zarazem oryginalny :)
OdpowiedzUsuńJuz czuje zapach pieczonych jablek...mmhhh...rozmarzylam sie.:-)
OdpowiedzUsuńzabawnie wyglądają, taki deser w przymrużeniem oka :)
OdpowiedzUsuńWspaniale to wygląda! Moje dzieci będą skakać z zachwytu :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy
http://gotuj-sam.blogspot.com/p/inne.html
Robiłam jabłka w cieście francuskim, ale nigdy nie w ten sposób. Pomysł rewelacyjny! :-)
OdpowiedzUsuń