Strony

14 sie 2013

Ciasto śmietanowe z brzoskwiniami


Wyjątkowo u mnie  w tym roku obrodziły owoce. Najpierw czereśnie
 potem wiśnie,porzeczki a teraz brzoskwinie. Dzisiaj zatem ciasto 
z brzoskwiniami.Bardzo proste nawet dziecku się uda:)

Składniki na tortownicę 24cm:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany np. 18%
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do  pieczenia
dowolne owoce ok. 1/2 kg
cukier   puder do posypania

W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.
Wlać śmietanę i olej. Miksować przez kilka minut.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać i przełożyć do blaszki.
Na wierzchu ułożyć owoce (brzoskwinie rozcięciem do góry).
Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez około 40-50 minut.Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.


* przepis pochodzi z gazety  "Poradnik domowy z  września 2003 roku".

6 komentarzy: