Szaleję dalej z przetworami i nie powiedziałam jeszcze
ostatniego słowa:)Niedługo zabieram się za kolejną
ostatniego słowa:)Niedługo zabieram się za kolejną
porcję tych ogórków bo przyznam, że bardzo przypadły
nam do gustu.Nie wiem czemu taka ich nazwa
nam do gustu.Nie wiem czemu taka ich nazwa
ale myślę, że tego powodem jest ich smak słodko-kwaśny:)
ps. dzięki sugestii waniliowej pistacji doszłam jednak
do wniosku, że one są bardziej słodko-ostre
ale to nie zmienia faktu, że są pyszne:)))
do wniosku, że one są bardziej słodko-ostre
ale to nie zmienia faktu, że są pyszne:)))
Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
2 łyżki soli
1-2 łyżeczki chilli w proszku
1-2 główki czosnku
1,5 szklanki octu 10%
2 szklanki przegotowanej wody
50 dag cukru
7-8 łyżek oleju
Ogórki umyć i razem ze skórką pokroić w cienkie plastry.
Sól rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić
i zalać nią ogórki.Wymieszać, przykryć
i odstawić na co najmniej 6 godzin.
Po tym czasie odcedzić na sitku (wodę wylać).
Do ogórków dodać chilli oraz posiekany czosnek.
Całość wymieszać. Ocet zagotować razem z cukrem.
W osobnym garnuszku podgrzać olej.Ogórki wrzucić do garnka
z zalewą i dodać olej. Zagotować i gorące przekładać
z zalewą i dodać olej. Zagotować i gorące przekładać
do wcześniej wyparzonych suchych słoików.
Szybko zakręcić i stawiać do góry nogami.
Przykryć kocykiem i zostawić aż ostygną.
Przenieść w chłodne miejsce.Świetnie smakują na kanapce:)
*przepis pochodzi z książeczki
"Najlepsze przepisy na nalewki i przetwory"
"Najlepsze przepisy na nalewki i przetwory"
** z podanej porcji wyszły mi 3 duże słoiki.
Robię takie ogórki bardzo często ale moje sa zazwyczaj słodko - ostre, ze względu na dużą ilośc chili:) ale muszę przyznać, że są wyśmienite:)
OdpowiedzUsuńWiesz co masz rację one są bardziej słodko-ostre niż słodko-kwaśne. Ale, że wyśmienite to fakt:)
Usuńza słodkie wyszło z tą ilością cukru
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wszedł na stałe do mojej listy obowiązkowych przetworów na zimę :)
OdpowiedzUsuń