Niektórzy pewnie zauważyli, że zwiększyłam
zdjęcia na blogu. Nie wiem czy teraz
dla odmiany nie są za duże. Co myślicie?
Natomiast jeśli chodzi o zupę z pietruszki
to troszkę miałam obawy jak będzie smakowała.
Nie jestem specjalną fanką pietruszki.
Moje obawy okazały się niesłuszne bo
zupa smakuje wyśmienicie.
Składniki dla 4 osób:
1 mała cebula
1 kwaśne jabłko
60dag pietruszki
700 ml bulionu warzywnego
imbir świeży ok. 1/2 łyżeczki
1 łyżeczka kminku ( u mnie bez bo nie lubimy)
imbir świeży ok. 1/2 łyżeczki
1 łyżeczka kminku ( u mnie bez bo nie lubimy)
chilli w proszku (ok.1/4 łyżeczki)
kolendra w proszku (ok.1/2 łyżeczki)
kurkuma (ok. 1/2 łyżeczki)
sól
1 szklanka mleka
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.
Dodać kminek, posiekany imbir, chilli, kminek i resztę
przypraw. Smażyć około 1 minuty. Dodać obrane i
pokrojone w kostkę jabłko oraz pietruszkę.
Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu aż pietruszka
będzie miękka (ok. 30 minut). Następnie całość zmiksować
blenderem na krem. Dodać mleko i ewentualnie jeśli jeszce
jest za gęsta bulion. Podawać ze świeżą kolendrą i grzankami.
*przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze Świata Kuchni.
kurkuma (ok. 1/2 łyżeczki)
sól
1 szklanka mleka
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.
Dodać kminek, posiekany imbir, chilli, kminek i resztę
przypraw. Smażyć około 1 minuty. Dodać obrane i
pokrojone w kostkę jabłko oraz pietruszkę.
Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu aż pietruszka
będzie miękka (ok. 30 minut). Następnie całość zmiksować
blenderem na krem. Dodać mleko i ewentualnie jeśli jeszce
jest za gęsta bulion. Podawać ze świeżą kolendrą i grzankami.
*przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze Świata Kuchni.
Fajna zupka, zrobiłabym ją z pieczonej pietruszki :)
OdpowiedzUsuńojoj, takiego kremu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńmi bardzo podobają się duże zdjęcia :) tak wolę szczególnie, że robisz dobre, piękne zdjęcia :) a zupa ciekawa ! ostatnio polubiłam pietruszkę w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńWielkość zdjęć jak dla mnie idealna,a do tego wszystkie takie apetyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za opinie na temat zdjęć. W takim razie teraz będą duże:)
OdpowiedzUsuń