Robiłam już kilka razy kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
z różnych przepisów ale tylko
tym razem mąż spytał: -dziś sos ze słoika?
Przepis pochodzi z męskiego bloga.
Ciut pozmieniałam:) Polecam.
Składniki:
1 pierś z kurczaka (500g)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule
1 marchewka
1 puszka ananasów
Składniki na sos:
4 łyżki octu winnego 4 łyżki cukru
sok z 1 puszki ananasów
1 szklanka keczupu
1 łyżka startego świeżego imbiru
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej
czerwonej papryki
1/2 łyżki chili
(dla mnie było za dużo) szczypta curry
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na sos zmieszać w garnku.
Wstawić na gaz i gotować kilka minut.
Mąkę rozpuścić w małej ilości zimnej wody.
Dodać pod koniec gotowania.Mięso pokroić w kostkę.
Usmażyć na złoty kolor na patelni.
Zdjąć. Na patelnię wrzucić pokrojoną w piórka cebulę,
w paski paprykę, w słupki marchewkę i w kostkę ananasa.
Smażyć razem na oleju ok. 10 minut.
Dodać usmażonego kurczaka i wcześniej przygotowany sos.
Wszystko razem gotować ok. 5 minut.
Podawać z ryżem:)
Wygląda pysznie i postaram sie to odtworzyć:)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiamy sos słodko-kwaśny! :)
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobiłam danie z Pani przepisu:) dawno szukałam dobrego przepisu na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym no i wreszcie znalazłam rewelacyjny przepis:) Dziękuje:)
OdpowiedzUsuńJa na zdjęciu widzę zieloną paprykę, a nie żółtą :>>>
OdpowiedzUsuńMoże akurat nie miałam na stanie żółtej:)
UsuńIle kcal na jedna porcja?
OdpowiedzUsuńNie mam zielonego pojęcia:)
UsuńSuper przepis :)))
OdpowiedzUsuńPyszne, podałam z makaronem thaiskim:)
OdpowiedzUsuńBomba! Super!mniam!
OdpowiedzUsuńRobiłam. Polecam. Wpisalam w moj zeszyt przepisów, którenie mogą zaginąć w czeluściach netu :) a do ktorych bedę wracać.
OdpowiedzUsuń