Strony
31 sie 2012
30 sie 2012
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Uwielbiam wszystko co drożdżowe:
ciasta, drożdżówki, bułeczki i resztę.
Jeśli są na słodko i mają owoce
to do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:)))
Składniki na
blaszkę 24x40cm:
1/2kg mąki
1 szklanka letniego mleka
30g świeżych drożdży
3 małe jajka
120g cukru
50g masła
szczypta soli
ok. 1/2 kg śliwek (węgierek
mogą też być inne lub inne owoce)
Składniki
na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
Najpierw zrobić rozczyn.
Do miski wlać mleko, dodać drożdże,
łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Dokładnie wymieszać.
łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Dokładnie wymieszać.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
żeby rozczyn wyrósł (ok. 15 minut).
Jajka ubić z cukrem.
Do miski z mąką dodać ubite jajka,
wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli.
Ciasto wymieszać (wychodzi rzadkie -
jeśli jest bardzo rzadkie można
dosypać odrobinę mąki) i dodać
rozpuszczone i ostudzone masło.
Ciasto ucierać hakami miksera,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Śliwki umyć i wyciągnąć pestki.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć go
do wysmarowanej blaszki, ułożyć śliwki
skórką do dołu i posypać kruszonką
przygotowaną z podanych składników.
Zostawić do wyrośnięcia na
około 15-20 minut.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku przez 30-40 minut.
Gdy ciasto ostygnie można polać lukrem.
29 sie 2012
Versatile Blogger Award
Mój blog został dziś nominowany
do Versatile Blogger Award
przez Aleex, której bardzo
dziękuję za to wyróżnienie:)
Oto zasady:
1. nominuj 15 blogów, które Twoim
zdaniem zasługują na wyróżnienie
2. poinformuj o tym nominowanych
3.ujawnij 7 faktów o sobie
4. podziękuj blogerowi, dzięki któremu
3.ujawnij 7 faktów o sobie
4. podziękuj blogerowi, dzięki któremu
otrzymałeś nominację u niego na blogu
5. pokaż nagrodę Versatile Blogger Award
5. pokaż nagrodę Versatile Blogger Award
u siebie na blogu
Nominowane blogi:
5. Arabeska
8. Lavanna
10. Filozofia smaku
13.Kocham gary
14. Lubię gotować
To teraz coś o mnie:)
1. Uwielbiam gotować:)))
2. Nie lubię zmywać:)))
3. Bardzo lubię słodycze- niestety
4. Uwielbiam wakacje!
5. Nie lubię zimy
6.Lubię podróżować
7. Interesuję się fotografią.
Tortilla meksykańska
To moje trzecie podejście do
placków zwanych tortillą.
Jak to się mówi do
trzech razy sztuka:)
Tym razem zrobiłam z innego
przepisu i okazały się
starzałem w dziesiątkę:)
Przepis pochodzi ze
"Świta kuchni"
Składniki na7-8 sztuk:
225g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
40g smalcu
125ml letniej wody
Do miski wsypać mąkę, sól i
pokrojony na kawałeczki smalec.
Ucierać razem aż nabierze
konsystencji bułki tartej.
Ucierając dodawać po 1 łyżce wody.
Wyrobione ciasto podzielić na 7-8 części.
Każdą ugniatać na posypanej mąką stolnicy
przez kilka minut aż ciasto
będzie gładkie i elastyczne.
Z każdej ugniecionej porcji zrobić kulkę.
Każdą kulkę rozwałkować kolejno na
placek o średnicy 23-25 cm i układać
na talerzu przekładając pergaminem.
Rozgrzać patelnię teflonową
i wrzucać po jednym placku.
Smażyć aż pojawią się pęcherze, przewrócić
na drugą stronę i smażyć ok. 1 minuty.
Placki nadziewać dowolnym farszem i zwijać
w pokazany poniżej sposób.
28 sie 2012
27 sie 2012
Kluski ze śliwkami
Sezon śliwkowy niedawno
się zaczął więc nie może
i u mnie zabraknąć potraw
z tymi owocami:)
Z przepisu inki21
Składniki na ok.15 szt:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
szczypta proszku do pieczenia
sól
ok.35 dag śliwek węgierek
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Jeszcze gorące przepuścić przez praskę.
Do miski włożyć ugotowane ziemniaki.
Wyrównać powierzchnię i podzielić
na cztery równe części.
Wybrać czwartą część i w to miejsce
wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać proszek do pieczenia.
Ciasto wyrobić i formować niewielkie kulki.
W każdą włożyć wypestkowaną śliwkę
i posypać cukrem waniliowym.
Uformować okrągłą kluskę.
Kluski gotować we wrzątku
ok. 3-4 minuty od ich wypłynięcia.
Podawać polane stopionym masłem
z cukrem i cynamonem.
24 sie 2012
Lody w kawowej polewie
Zwykłe lody polane sosem kawowym
i posypane orzechami
to wyśmienity deser na letnie popołudnie.
Nie polecam ich jednak osobom
na diecie bo można się uzależnić:))
Składniki dla 4 osób:
lody waniliowe lub śmietankowe
orzechy włoskie
Składniki na polewę:
80ml wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 batony Mars
Kawę zalać wodą, wlać do garnuszka
i dodać połamane batoniki Mars.
Gotować na małym ogniu
aż batoniki się rozpuszczą
Doprowadzić do wrzenia, znów
zmniejszyć gaz i gotować ok. 10 minut
aż mieszanina zgęstnieje.
Do pucharków nałożyć lody, polać polewą
(gorącą!) i posypać pokrojonymi orzechami.
Podawać natychmiast.
Polewa ma pewną wadę co prawda nie
rozpuszcza lodów ale bardzo szybko
zastyga i robi się twarda.
Ale jest pyyyyyyyyyyyyyyyyyszna:)
Gnocchi ziemniaczane
Gnocchi to włoskie kluski
trochę podobne do naszych kopytek.
Jada się je z różnymi sosami jak
pomidorowy, peso lub mięsny.
Przepis z tej strony (polecam
zobaczyć tam sobie filmik:)
Składniki
dla 6-8 osób:
1 kg ziemniaków
300g mąki
1 jajko
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Jeszcze gorące obrać (ja obierałam w rękawicy:)
Następnie przecisnąć je przez praskę.
Dodać jajko i dwie duże garście mąki
oraz sól i pieprz.
Zagnieść ciasto dosypując resztę mąki.
Stolnicę podsypać mąką.
Z ciasta uformować wałek.
Rwać z niego po kawałku ciasta
i lepić wałeczki (jak na kopytka).
Pokroić je jak kopytka (ok. 1cm grubości).
Jeśli chcemy żeby miały tradycyjny
kształt to możemy to zrobić za pomocą
specjalne deski z rowkami lub widelca.
Polecam obejrzeć sobie tutaj.
Kuski wrzucić na osolony wrzątek
i gotować ok. 2-3 minuty.
Etykiety:
dania wegetariańskie,
kuchnia włoska,
potrawy z ziemniaków
23 sie 2012
Herbata mrożona limonkowo-cytrynowa
Jest gorąco ale w końcu przecież
mamy lato więc gorąco być powinno:)
Zatem dla ochłody proponuję
szklaneczkę zimnego napoju
np. herbaty z cytryną i limonką.
Składniki:
1,5 L wody
4 torebki herbaty czarnej
5-6 łyżek cukru
1 mała cytryna
1 limonka
kostki lodu
ew. świeża mięta
Wodę zagotować.
Dodać herbatę i zostawić na ok. 5 minut.
Dosłodzić do smaku.
Dodać sparzone i pokrojone w plasterki
cytrusy oraz miętę (jeśli używamy).
Zostawić aż całkowicie ostygnie.
Wstawić do lodówki.
Przed podaniem do szklanki włożyć
kilka kostek lodu.
22 sie 2012
Gofry brokułowe
Jedliście już kiedyś gofry na wytrawnie?
Przyznaję, że ja do tej pory nigdy.
Myślałam, że nie będą mi smakowały
ale zrobiłam z ciekawości.
Byłam bardzo zaskoczona jakie
wyszły pyszne i chrupiące.
Ze strony Lawendowy Dom.
Składniki na 16 szt:
350g brokuła
300 g sera wiejskiego
1,5 szklanki mleka
2 duże jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
4 szalotki drobno posiekane
1 - 2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
300 g sera wiejskiego
1,5 szklanki mleka
2 duże jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
4 szalotki drobno posiekane
1 - 2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
jogurt naturalny lub śmietana
Brokuła ugotować i ostudzić.
W blenderze zmiksować ser i brokuła.
Wlać mleko i dodać jajka.
Dokładnie wymieszać.
W misce zmieszać mąkę,
proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz.
Do suchych składników wlać wcześniej
zmiksowane mokre składniki i wymieszać razem.
Dodać szalotkę, czosnek i oliwę z oliwek.
Smażyć na rozgrzanej gofrownicy ok. 5 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Etykiety:
dania wegetariańskie,
potrawy z mąki i jajek,
przekąski,
śniadanie
Kawa tropikalna
W upalny dzień nie ma to
jak porcja mrożonej kawy np.
z akcentem tropikalnym
czyli ananasem:)
Składniki dla 1 osoby:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150ml zimnego mleka
100ml soku z ananasa
2 kulki lodów waniliowych
kilka kostek lodu
kawałek ananasa do dekoracji
Wszystkie składniki zmiksować.
Wlać do szklanki i udekorować
kawałkiem ananasa.
Można też bitą śmietaną.
21 sie 2012
Panna cotta z malinami
Panna cotta (z wł. gotowana śmietanka)
to deser rodem z Włoch.
Bardzo delikatna pianka oblana
owocowym sosem zachwyci
każdego (no powinna przynajmniej:))
Przepis z Kwestii Smaku.
Składniki na
6 małych porcji:
6 małych porcji:
250 ml śmietany kremówki 30% UHT
250 ml mleka
80g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu
z wanilii
maliny na sos (ok. 1 szklanka)
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody.
Odstawić na ok. 5 minut.
Do garnuszka wlać mleko i śmietankę.
Dodać cukier, ziarenka wanilii lub ekstrakt.
Doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z gazu.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Płyn nalać do małych foremek
(ja użyłam silikonowych)i zostawić do wystudzenia.
(ja użyłam silikonowych)i zostawić do wystudzenia.
Następnie każdą przykryć folią i wstawić do lodówki
na kilka godzin lub całą noc.
Deser wyjąć z foremek na talerzyk
i podawać z sosem z owoców (maliny zmiksować,
przetrzeć przez siko żeby nie było pestek
i dosłodzić do smaku cukrem)
Panne cottę można też zrobić
w szklaneczce lub kieliszku.
Roladki z cukinii
Pisałam Wam niedawno,
że od pewnego czasu w moim
menu zdecydowanie dominuje cukinia.
Tym razem postanowiłam spróbować
jak będzie smakowała jako przekąska.
Smakowała i w tej wersji:))
Składniki na ok. 18 szt:
1 średnia cukinia
125g twarogu półtłustego
1 średni pomidor
sól, pieprz
oregano suszone
bazylia suszona
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski.
Na patelni grillowej lub zwykłej
rozgrzać oliwę i usmażyć cukinię.
Zostawić aż ostygnie.
Pomidora sparzyć, zdjąć
skórkę i wydrążyć miąższ.
Dodać do twarogu i razem zmiksować .
Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy.
Na każdy pasek cukinii nakładać po
ok. 1łyżeczce farszu i zwijać w rulon.
Ułożyć na półmisku i ozdobić świeżą bazylią.
Etykiety:
dania wegetariańskie,
diety,
przekąski,
przystawki,
sylwester
20 sie 2012
Houskovy knedlik
Do czeskich knedlików mam
ogromny sentyment.
Jadłam je po raz pierwszy w czasie
podróży poślubnej, kiedy
byliśmy w Pradze.
Są dwa rodzaje knedlików.
pierwszy robiony na bazie ziemniaków
czyli bramborový knedlík oraz
houskový knedlík czyli robiony z bułką.
Czesi podają je z gulaszem mięsnym
lub z kawałkiem mięsa i kapustą.
Obie wersję przepyszne:)
Przepis od ekkore.
Składniki
na 2 sztuki:
0,4 kg mąki krupczatki
3 bułeczki kajzerki*
1 jajko
2,5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1- 1,5 łyżeczki soli
1 jajko
2,5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1- 1,5 łyżeczki soli
Bułeczki pokroić w drobną kostkę.
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki
przygotować rozczyn.
Przykryć i odstawić go aż podrośnie (ok. 20 minut).
Do
miski wsypać mąkę, sól i pokrojone bułeczki.
Dodać jajko i wlać podrośnięty
rozczyn.
Wyrobić ciasto i odstawić je na 2 godziny.
Ciasto podzielić na dwie części.
Z każdej połówki uformować podłużnego knedlika.
Włożyć go na gotującą, osoloną wodę
i gotować z każdej strony po 10 minut.
Następnie wyjąć i pokroić na kromki.
*bułeczki dajemy niewielkie inaczej
ciasto wyjdzie nam zbyt suche.
19 sie 2012
Deser Peach Melba
Nie mogło dzisiaj zabraknąć deseru:))
Ponieważ pogoda piękna podałam deser
Peach Melba (z fr. pêche Melba), który
został wynaleziony w 1892 lub 93 roku przez
francuskiego kucharza Augustea Escoffier
w hotelu Savoy w Londynie na cześć
australijskiej śpiewaczki Nellie Melba.*
Deser jest bardzo prosty a w jego skład
wchodzą brzoskwinia, sos malinowy
i lody o smaku waniliowym.
Składniki dla 2 osób:
2 dojrzałe brzoskwinie
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
laska wanilii lub ekstrakt z wanili
lody waniliowe (u mnie niestety śmietankowe:)
ok. 20 dag świeżych malin
cukier wg. gustu
Każdą z brzoskwiń przeciąć na pół.
Wyjąć pestkę i obrać ze skórki.
Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier
oraz pesteczki wanilii lub ekstrakt.
Zagotować i gotować ok. 5 minut.
Zmniejszyć gaz i włożyć brzoskwinie.
Gotować ok. 3 minuty.
Wyjąć i odsączyć z syropu.
Zostawić brzoskwinie aż ostygną.
Maliny zmiksować na puree.
Następnie przetrzeć przez sitko.
Dosłodzić wg. gustu.
Do pucharka włożyć lody,
dodać dwie połówki brzoskwiń.
Całość polać sosem malinowym.
*zródło Wikipedia
Bigos z warzyw
Nie miałam dziś pomysłu na obiad
ale w lodówce miałam dużo
warzyw, które nabyłam w sobotę.
Bardzo spontanicznie powstało
więc danie z warzyw które
nazwałam bigosem:)
Składniki dla 4-5 osób:
1 mała cukinia zielona
1 mała cukinia żółta
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 marchewka
szczypiorek
Składniki na sos:
1 dojrzały duży pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu
pomidorowego
sól, pieprz
świeże zioła:
bazylia, oregano
Wszystkie warzywa pokroić
w plasterki (tylko paprykę w kostkę).
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić wszystkie pokrojone warzywa.
Posolić i chwilkę smażyć.
Podlać odrobinką wody, przykryć
i dusić ok. 10 minut.
Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę
i wyciąć twarde części.
Następnie pokroić i za pomocą
blendera zmiksować.
Dodać do niego koncentrat, przeciśnięty
czosnek oraz zioła.
Odkryć patelnię i wlać sos.
Przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie.
Mnie zajęło to ok. 20 minut.
Pod koniec doprawić do smaku.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
16 sie 2012
Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami
A na deser proponuję kruche babeczki
z bitą śmietaną zwieńczone
soczystą maliną i listkiem mięty.
Składniki na 15-20 sztuk*:
170g mąki (1 szklanka)
125g masła roślinnego
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
250ml śmietany kremówki
1 śmietan fix
cukier puder wg. gustu
dżem malinowy
maliny
Z podanych składników szybko
zagnieść kruche ciasto.
zagnieść kruche ciasto.
Owinąć w folię i wstawić do
lodówki na ok. 30 minut.
Foremki na babeczki wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić babeczki.
Każą ponakłuwać widelcem.
Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Zostawić aż ostygną.
Kremówkę ubić z pudrem i śmietan fixem.
Na dno babeczki wyłożyć po łyżeczce dżemu.
Następnie bitą śmietanę i maliny.
*ilość zależy od wielkości
foremek, moje były małe ok. 7cm.
Ryba zapiekana z papryką
Dawno nie było na
blogu przepisu na rybę.
Pora to nadrobić:)
Tym razem ryba zapiekana
z papryką i cebulą w
pomidorowym sosie.
Składniki:
ok. 1/2 kg filetów z ryby
1 duża czerwona papryka
2 średnie cebule
1 duża czerwona papryka
2 średnie cebule
sól, pieprz
czerwona papryka (łagodna lub ostra)
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Rybę rozmrozić, pokroić na kawałki.
Następnie posypać solą.
Paprykę pokroić na
paseczki, cebulę w krążki.
Naczynie żaroodporne wysmarować 3 łyżkami
oliwy.
Na dno wrzucić połowę
Na dno wrzucić połowę
papryki wymieszanej z cebulą.
Posypać
solą, pieprzem i papryką.
Ułożyć rybę.
Wrzucić drugą część papryki i
cebuli.
Posypać solą, pieprzem i papryką.
Zapiekać w piekarniku nastawionym
na 190 stopni przez 20 minut.
Następnie
dodać koncentrat pomidorowy
(wymieszać z wytworzonym podczas pieczenia
sosem).
Piec jeszcze ok. 10 minut w tej samej temperaturze.
14 sie 2012
Zupa z cukinii
Dzisiaj zapraszam
na zupę z cukinii, którą
przy dzisiejszej aurze spokojnie
możemy się rozgrzać:)
Bardzo szybka i bardzo smaczna.
Zapraszam:)))
Przepis z tej strony.
Składniki dla 4 osób:
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
3 młode (małe) cukinie
3 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól pieprz
Do garnka wlać bulion.
Dodać przeciśnięty czosnek.
Pokrojoną w kostkę i obraną
cukinię oraz cebulę.
Całość zagotować, zmniejszyć gaz
i gotować ok.20 minut.
Następnie zupę zmiksować blenderem.
Dodać śmietanę (wcześniej ją zahartować).
Doprawić do smaku.
13 sie 2012
Szarlotka królewska
Tym razem troszkę inna szarlotka
bo podawana na zimno.
Chociaż uwielbiam taką
tradycyjną na kruchym cieście
ta również przypadła mi do gustu:)
Składniki na biszkopt
blaszka 24x30cm:
3 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na
masę jabłkową:
1 galaretka cytrynowa
Składniki
na piankę:
1/2 L śmietany 30%
1/2 L śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
polewa czekoladowa
Najpierw upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Następnie dodać olej oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do foremki i piec
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do foremki i piec
ok. 20-30 minut w 170 stopniach.
Do gorącego musu jabłkowego
wsypać galaretkę i mieszać aż
się dokładnie rozpuści.
Odstawić aż masa wystygnie.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać
rozpuszczoną w 1 szklance
i schłodzoną galaretkę.
Na zimny biszkopt wyłożyć masę z jabłek.
Wstawić do lodówki aż zastygnie.
Wyjąć i wyłożyć piankę z bitej śmietany.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch udekorować polewą czekoladową.
Schab duszony z cebulą i cukinią
Odkryłam niedawno na nowo
cukinię i ciągle mi jej mało:)
Skazani więc będziecie w
najbliższym czasie
na kilka dań z cukinią:)
Dzisiaj moja improwizacja
obiadowa mianowicie
schab z cukinią i cebulą.
Składniki dla 4-5 osób:
1/2 kg schabu
1 młoda cukinia
2 cebule
1 płaska łyżka koncentratu
pomidorowego
sól, pieprz
majeranek -(można dodać
inne ulubione zioła)
Mięso pokroić na plastry.
Doprawić solą i pieprzem.
Cukinię umyć i razem z cebulą
pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić schab i usmażyć na złoty kolor.
Zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić
warzywa i chwilkę podsmażyć.
Włożyć znów mięso i podlać odrobiną wody.
Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem
aż mięso będzie miękkie.
Znów wyjąć mięso i do reszty
dodać koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszać.
Schab ułożyć na talerzu i nałożyć
na niego warzywa.
12 sie 2012
Chatka Baby Jagi
Przepis na to ciasto dostałam
już wieki temu od mojej cioci.
Chatka smakuje wszystkim
nie tylko najmłodszym:)
Składniki:
1/2 kg sera 3x mielonego
250g masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
250g masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko (ja nie dodaję)
2 łyżki kakao
6 paczek herbatników (każda po 100g)
1 opakowanie galaretki -
2 łyżki kakao
6 paczek herbatników (każda po 100g)
1 opakowanie galaretki -
(najładniej wygląda czerwona)
kilka kropli aromatu cytrynowego
kilka kropli aromatu cytrynowego
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Wlać na głęboki talerz.
Wlać na głęboki talerz.
Gdy stężeje pociąć na 2 cm. paski.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem.
Do masy dodać ser i aromat.
Następnie masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao.
Do masy dodać ser i aromat.
Następnie masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao.
Trzy paczki herbatników ułożyć
w trzech rzędach na folii aluminiowej
(herbatniki szerszą stroną w poziomie).
(herbatniki szerszą stroną w poziomie).
Ciastka posmarować jasną masą.
Na masie ułożyć w ten sam
Na masie ułożyć w ten sam
sposób drugą warstwę ciastek.
Drugą warstwę ciastek posmarować masą z kakao.
Na środkowym rzędzie ułożyć paski galaretki.
Na środkowym rzędzie ułożyć paski galaretki.
Ciastka złożyć w trójkąt
Następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Gdy chatka zastygnie (najlepiej zostawić ja na całą noc)
Następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Gdy chatka zastygnie (najlepiej zostawić ja na całą noc)
polać polewą czekoladową.
ps. najłatwiej przenieść chatkę
do lodówki na desce (jak mamy małą lodówkę
możemy chatkę przeciąć w połowie i umieścić
w lodówce np. na tacy lub desce do krojenia).
do lodówki na desce (jak mamy małą lodówkę
możemy chatkę przeciąć w połowie i umieścić
w lodówce np. na tacy lub desce do krojenia).
11 sie 2012
Placuszki z cukinią i fetą
Bardzo smaczne placuszki
z dodatkiem cukinii i sera feta.
Z kleksem śmietany lub jogurtu
niebo w gębie:))
Przepis z tej strony.
Składniki
na ok. 10 sztuk:
2 szklanki startej cukinii
(ok. 2 młode cukinie)
1/2 szklanki pokruszonego sera feta
1-2 młode cebulki
natka pietruszki-
(u mnie bez ze względu na młodego)
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól,pieprz
kwaśna śmietana lu gęsty jogurt
Cukinię posolić i zostawić na ok. 15 minut.
Następnie dokładnie odcisnąć sok.
W misce zmieszać mąkę, proszek oraz sól i pieprz.
Do odsączonej cukinii dodać pokruszoną fetę, żółtka
oraz pokrojoną drobno cebulę i natkę pietruszki.
Dodać mączną mieszankę i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.
Całość delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę i wykładać
po jednej łyżce ciasta na jednego placka.
Smażyć na złoty kolor.
Podawać ze śmietaną lub jogurtem.
Pucharek z malinami
Pucharek z malinami, który
możemy podać na śniadanie
pierwsze lub drugie.
Na miły początek dnia:)
Składniki
na 1 duży pucharek:
1/2 opakowania
dużego jogurtu greckiego
maliny
płatki kukurydziane
ew. cukier puder
Jeśli jogurt jest dla Was zbyt
kwaśny możecie go dosłodzić.
Do pucharków nałożyć jogurt,
następnie płatki i maliny.
Na to drugą część jogurtu i na
wierzch ponownie płatki z malinami.
10 sie 2012
Kurczak w cieście francuskim
Tym razem zapraszam na kurczaka
zapiekanego w cieście francuskim.
Bardzo efektowne a zarazem proste
danie które, możemy
podać np. na przyjęcie rodzinne.
Przepis stąd (trochę zmieniony)
Składniki dla 2 -3 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ciasto francuskie
przyprawy do drobiu
1 jajko
Mięso umyć, osuszyć i przekroić na dwie porcje.
Natrzeć przyprawami.
Ciasto francuskie także przekroić w połowie.
Na każdy płat ciasta położyć połowę piersi.
Boki ciasta ponacinać i założyć na mięso.
(tak jak na fotkach poniżej:)
Włożyć do lodówki na 15 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.
Etykiety:
ciasto francuskie,
domowe uroczystości,
mięso-drób,
sylwester
Sałatka owocowa
Korzystając z letnich darów natury
postanowiłam przygotować
sałatkę z samych owoców.
Taką sałatkę można skomponować
z ulubionych owoców sezonowych
świeżych, dodać też owoce z puszki.
Z gęstym jogurtem lub bitą
śmietaną na letni deser idealne:)
Składniki:
dowolne owoce np.
arbuz (pestki wyjąć)
banan
brzoskwinie lub nektarynki
borówki
maliny
winogrona
sok z cytryny
jogurt naturalny
mięta
Owoce umyć, obrać (te co potrzeba:) pokroić
i wszystkie włożyć do miseczki.
Skropić sokiem z cytryny.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
z gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną.
9 sie 2012
Arabskie pity
Na życzenie mojego ślubnego
(a tak a propos właśnie mieliśmy
13-stą rocznicę ślubu:) zrobiłam
pity podobno arabskie
(pod taką nazwą znalazłam przepis:)
Bardzo nam smakowały:)
Przepis z tego bloga.
Przepis z tego bloga.
Składniki
na 7-8 sztuk:
1/2 kg mąki
300ml letniej wody
10g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
Dodać mąkę i sól. Wymieszać.
Dokładnie wyrobić ciasto (ok. 10 minut)
aż nie będzie się kleiło i będzie elastyczne.
Podzielić ciasto na 7-8 części (tak ok. 100g każda)
i uformować kulkę.
Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut.
Następnie wałkiem do ciasta rozwałkować
każdą kulkę na placek o wielkości ok. 12-14 cm.
Ponownie przykryć i niech rosną ok. 1h.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
Placki przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia
blaszkę i piec ok. 10 minut (powinny napuchnąć jak balon:)
Upieczone bułki włożyć do papierowej torebki
a potem w plastikową. Zostawić na ok. 30 minut.
Po tym czasie pity można podawać.
Należy każdą przeciąć w połowie i powstałą kieszonkę
wypełnić nadzieniem np. kurczakiem gyros i sosem tzatziki.
8 sie 2012
Lodowy ludzik
Kilka dni temu podczas
jednego z upalnych dni podałam
mojemu dziecku taki deserek:)
Składniki dla 1 osoby:
2 wafelki do lodów
(jeden na czapeczkę,
końcówka drugiego na nos)
1 kulka lodów (smak obojętny
u mnie nieco opalony ludzik:)
okrągłe ciasteczko jako podstawka
koraliki lub groszki na oczy
Na podstawce z ciastka umieścić
kulkę loda, włożyć czapeczkę,
zrobić nosek i oczka.
Sałatka curry z kurczakiem i mango
Nieco egzotyczny sałatka
z dodatkiem mango.
Ale uwaga osoby na diecie
bo wyczytałam, że mango
powoduje wzrost komórek
tkanki tłuszczowej.
Myślę jednak, że po kilku
kawałkach zbyt nie utyjecie:)))
Przepis z tej strony (trochę
zmodyfikowany:)
Składniki na 2 osoby:
1 pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka curry
1 mango
mała główka sałaty
1/2 czerwonej cebuli
Składniki na sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki czatneju z mango
(ja nie dodałam z braku)
1/2 łyżeczki curry
1-2 łyżki nasion sezamu
Mięso podzielić na dwie części
(czyli na dwie piersi:).
Polać oliwą i posypać curry.
Dokładnie wymieszać i
odstawić w chłodne miejsce na 1h.
Następnie usmażyć na patelni grillowej
(jeśli nie mamy można na zwykłej).
Zostawić do ostudzenia.
Następnie pokroić na kawałki.
Na sos wymieszać wszystkie składniki.
Do miski lub od razu na dwa talerze
wyłożyć porwaną sałatę, pokrojone mango,
kawałki kurczaka i pokrojoną w piórka cebulę.
Polać sosem i posypać sezamem.
Zjeść od razu po przygotowaniu :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)