Nie często piekę torty ale tym
razem miałam okazję:)
Torcik powinien smakować
wszystkim tym, którzy nie lubią
słodki i ciężkich mas.
Jest delikatny i mało słodki.
I.....pyszny:)
Składniki na tortownicę
o wymiarach 23-24 cm:
3 jaja
6 łyżek cukru
6łyżek oleju
6łyżek mąki
1 czubata łyżeczka
6 łyżek cukru
6łyżek oleju
6łyżek mąki
1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia
Składniki na
masę jabłkową:
80dag kwaśnych jabłek
1,5 szklanki soku jabłkowego
80g cukru
1 budyń waniliowy (4og)
sok z ok. 1/2 cytryny
Składniki na masę
serowo-śmietanową:
200ml śmietany kremówki
1 śmietan fix
250g twarogu
2-3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
50g płatków migdałowych
Najpierw przygotować biszkopt.
Białka ubić ze szczyptą soli.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Następnie po trochu wlewać olej.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Dodawać po jednej łyżce do masy.
Przelać do tortownicy i piec
ok. 20-30 minut w 170 stopniach.
Wyjąć, ostudzić i przeciąć
na dwa cienkie placki.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Następnie po trochu wlewać olej.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Dodawać po jednej łyżce do masy.
Przelać do tortownicy i piec
ok. 20-30 minut w 170 stopniach.
Wyjąć, ostudzić i przeciąć
na dwa cienkie placki.
Na masę jabłkową do garnka włożyć
obrane i pokrojone jabłka, 1 szklankę soku
jabłkowego, cukier oraz sok z cytryny.
Zagotować i gotować 1-2 minuty.
W reszcie soku (czyli 1/2 szklanki)
rozpuścić budyń.
Dodać do jabłek, wymieszać i zagotować.
Spodni biszkopt z powrotem umieścić
w tortownicy, wlać przygotowaną masę.
Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Twaróg zmielić.
Śmietanę ubić na sztywno ze
śmietan fixem i cukrem pudrem.
Dodać do twarogu i wymieszać.
Wyłożyć na jabłka.
Przykryć biszkoptem i odstawić
do lodówki na 1-2 godziny.
Śmietanę kremówkę ubić
na sztywno z pudrem i śmietan fixem.
Torcik wyjąć z tortownicy i wierzch
oraz boki posmarować śmietaną.
Migdały uprażyć na suchej patelni.
Ozdobić boki tortu.
*przepis pochodzi z gazety
(przepis na biszkopt jest mój)
Ale cudny tort!
OdpowiedzUsuńwow! ciekawa jestem smaku, polaczenia masy serowo-smietanowej z jablkiem...
OdpowiedzUsuńładnie wygląda
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda! Aż chce się zjeść!
OdpowiedzUsuńcudowny!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za uznanie:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie przepadam za ciężkimi tortami więc ten zdecydowanie do mnie przemawia, zarówno wyglądem jak i kompozycją smakową :)
OdpowiedzUsuńale piękny!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs!
piękne zdjęcia :]
OdpowiedzUsuńi tort, niezwykle elegancki :]
Sezon na jabłka sprzyja robieniu takich wspaniałości jak wykonany przez Ciebie torcik, jest piękny!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, Polecam !!! Delikatny w smaku ,wilgotny Moja uwaga -ja upiekłam 2 biszkopty .Jeden biszkopt z podanej porcji jest zbyt cienki,zwłaszcza gdy wykłada się na niego ciepłe jabłka
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę a jeśli chodzi o biszkopt to faktycznie blaty są dość cienkie. Zawsze można upiec biszkopt z 4 jajek:)
UsuńJa również zdecydowałam się na upieczenie tego torciku. Co prawda nie lubię budyniu i on mnie nieco zniechęcił na początku, ale okazało się, że nie jest wyczuwalny w masie:)
OdpowiedzUsuńCałość jest rewelacyjna! Ciasto faktycznie niezbyt słodkie, ale za to rozpływające się w ustach. Jabłka idealne, myślę, że wykorzystam je nie raz w innych "produkcjach":)
Oto jak wyglądało moje dzieło:
http://img440.imageshack.us/img440/3603/img4171u.jpg
http://img248.imageshack.us/img248/7561/img4170x.jpg
Śliczny Ci wyszedł:) Bardzo się cieszę, że smakował. Ja też nie przepadam za budyniem ale w tym przypadku tak jak napisałaś w masie jabłkowej go nie czuć. Pozdrawiam.
UsuńCiągle wracam do tego przepisu i wciąż nas zachwyca 😊 Akurat teraz jestem mamą karmiącą, wiec taki lekki torcik jest dla mnie w sam raz!
UsuńDoskonale smakuje gdy zamiast soku użyje się musujacego bialego wina .
Usuńrewelacyjny! upieklam a swoje urodziny, idealnie nie-za-slodki, lekki, smaki cudnie sie komponuja. Robilam biszkopt z 3 jaj i w mniejszej tortownicy (20cm) wyszedl wysoki i reprezentacyjny :) juz obmyslam wariacje z innymi owocami :) dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńMożna dostrzec chwile magi w tym torciku
OdpowiedzUsuńJest przepyszny. Robiłam już kilka razy. Polecam. Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuję. Pozdrawiam.
UsuńWygląda znakomicie, chciałabym go zrobić ale mam dylemat jaki sok jabłkowy użyć taki z kartonu czy wycisnąć z jabłek. Jaki jest użyty w tym przepisie
OdpowiedzUsuńUżyty był z kartonu.
UsuńA ser był z kostki czy z wiaderka?
OdpowiedzUsuńmielony ale nie z wiaderka.
UsuńRobilam.Super pyszny.Polecam.Nie za slodki.Ja dalam troche rozpuszczonej zelatyny do jablek .Pieknie wygladal moj .Warto zrobic na kazda okazje.
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakuje:)
UsuńCzy do dekoracji tortu też jest potrzebna śmietanka fix bo nie jest wyszczególniona w składnikach.
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie zaszkodzi użyć.
UsuńTorcik cudowny, już od zawsze zagości na moim stole
OdpowiedzUsuńSuper torcik
OdpowiedzUsuńCzy do masy śmietankowej zamiast sera można dodać maskarpone
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo za przepis !!Podoba mi się Pani propozycja. Szukałam czegoś takiego. Zaskoczę Solinizantki.
OdpowiedzUsuń