Zastanawiałam się czy wstawić ten przepis na bloga,
bo chociaż krem w smaku wyszedł bardzo dobry
to trochę za gęsty i jak dla nas za bardzo czuć orzechy.
Jeśli jednak lubicie nutellę to polecam.
Oryginalny przepis tutaj
Składniki:
150g całych orzechów laskowych
(myślę, że 70-100 by wystarczyło)
150g-200g mlecznej czekolady
(w oryginale 100g)
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru kilka kropi oleju
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Orzechy wysypać na blaszkę do pieczenia.
Prażyć ok. 10 minut aż będą brązowe. Wyjąć i gorące zawinąć w ściereczkę.
Pocierać aż zejdzie skóra.Ostudzić i zmielić na pastę.
Czekoladę rozpuścić i ostudzić.
Do zmielonych orzechów dodać czekoladę,
kakao, cukier puder, ekstrakt i olej.
Bardzo dobrze wymieszać. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz