Bardzo szybkie kluseczki
troszkę smakiem przypominają
nasze leniwe. Można podawać
zarówno na słodko jak i na
wytrawnie z sosem z masła,
szałwii i parmezanu..
Składniki dla 2 osób:
250g serka ricotta
1 jajko
szczypta soli
30g startego parmezanu
90-100 g mąki
W misce wymieszać ricottę, jajko,
sól, i parmezan. Dodać mąkę i
wymieszać. Wyjąć na stolnice,
krótko zagnieść i podzielić na
trzy części. Z każdej utoczyć wałek
lekko spłaszczyć i pokroić
(jak w kopytkach). Wrzucić
na osolony wrzątek. Gotować
do zawrzenia (ok. 3 minuty od
wypłynięcia)
* Na podstawie przepisu z tej strony.
uwielbiam kluseczki :) świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMuszą być cudowne, ricotta zawsze sprawia, że wszystko smakuje jakoś tak bardziej magicznie :) A wyglądają przesmacznie!
OdpowiedzUsuń