W moim domu bardzo lubimy
zupy z dodatkiem soczewicy.
Zazwyczaj robię z czerwonej ale
dzisiejsza jest z soczewicą zieloną.
Tak dla odmiany:)
Składniki dl 4 osób:
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku
1L bulionu warzywnego
1 1/4 szklanki zielonej soczewicy
1 puszka pomidorów
2 łyżki oleju
sól, pieprz
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Dodać pokrojone warzywa: cebulą, selera,
marchewki i posiekany czosnek.
Smażyć aż warzywa zmiękną ok. 10 minut
na średnim ogniu. Wlać bulion, opłukaną i
odsączoną soczewicę i pomidory.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
aż soczewica będzie miękka (ok. 20-30 minut).
Doprawić do smaku. Zmiksować na puree.
Mmm palce lizać :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smillingshrimp.blogspot.com
Zdrowa i sycąca zupa to idealny posiłek na taką pogodę jak teraz mamy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię soczewicę i często dodaję ją właśnie do zup, ale zazwyczaj używam czerwonej;)
OdpowiedzUsuń