Muszę się Wam przyznać, że zaraz po
cieście drożdżowym najbardziej
lubię ciasta ucierane czyli np. babki.
Okres Wielkanocny jest więc dla mnie
wspaniałą okazją żeby kilka z przepisów
wypróbować i zamieścić na blogu.
Do pieczenia użyłam foremki silikonowej
w kształcie róży ale mówiąc szczerze chyba
bym wolała tradycyjną foremkę babkową.
Składniki:
250g masła w temperaturze pokojowej
1 1/4 szklanki cukru
3 jajka (też temp. pokojowa)
1 szklanka maślanki naturalnej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku i ekstrakt.
Mąkę zmieszać z proszkiem i sodą.
Dodawać do ucieranej masy na zmianę z maślanką.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej
masłem (jeśli użyjemy formy silikonowej smarowanie
możemy pominąć). Ciasto piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Po ostudzeniu posypać pudrem lub polać lukrem.
wygląda smacznie, na maślance to musi być miękka:) mam taką samą formę do ciasta:)
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo, tak fantazyjnie :)
OdpowiedzUsuńSuper babka wygląda bardzo uroczo w tym kształcie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Piękna! I domyślam, się, że bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńRobią na mnie wrażenie te bajeczne kolory babki -pomarańczowe i cytrynowe -
OdpowiedzUsuńA smak nie do wyobrażenia- mugłbym spróbować tak przez szybkę komputera?