U nas w domu wszyscy bardzo
lubimy bułkę wrocławską.
Nawet bardziej niż bagietkę.
Kiedy zobaczyłam przepis w
Pracowni wypieków
nie mogłam się mu oprzeć:)
I właśnie możemy
się delektować jej smakiem.
Składniki na 2 sztuki:
600g mąki pszennej
160ml mleka
220ml wody
15g świeżych drożdży +2 łyżeczki cukru
12g soli
30g oleju słonecznikowego
Drożdże zasypać 2 łyżeczkami cukru,
poczekać aż się rozpuszczą i wlać letnie mleko.
Odstawić na kilka minut żeby troszkę ruszyło.
Następnie dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyrabiać ręcznie (15 minut)
lub mikserem (7minut).
Z ciasta uformować kulę, posmarować lekko
olejem i zostawić w misce pod
przykryciem na ok. 1-1,5h.
Gdy wyrośnie wyjąć, lekko spłaszczyć
i podzielić na dwie równe części.
Z każdej uformować podłużną bułkę.
Ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką.
Odstawić do ponownego
wyrośnięcia na ok. 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Na dno wysypać ok. 1/2-1 szklanki kostek lodu.
Kiedy kostki się roztopią naciąć bułki
ostrym nożem lub żyletką.
Wierzch posmarować wodą z odrobiną cukru.
Piec 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę
do 210 stopni i piec jeszcze ok. 20-30 minut.
Gdy wierzch zacznie za szybko się
rumienić przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu bułki znów posmarować wodą i
włożyć do wyłączonego ale jeszcze gorącego
piekarnika na ok. 3 minuty.
Wystudzić na kratce kuchennej.
lubimy bułkę wrocławską.
Nawet bardziej niż bagietkę.
Kiedy zobaczyłam przepis w
Pracowni wypieków
nie mogłam się mu oprzeć:)
I właśnie możemy
się delektować jej smakiem.
Składniki na 2 sztuki:
600g mąki pszennej
160ml mleka
220ml wody
15g świeżych drożdży +2 łyżeczki cukru
12g soli
30g oleju słonecznikowego
Drożdże zasypać 2 łyżeczkami cukru,
poczekać aż się rozpuszczą i wlać letnie mleko.
Odstawić na kilka minut żeby troszkę ruszyło.
Następnie dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyrabiać ręcznie (15 minut)
lub mikserem (7minut).
Z ciasta uformować kulę, posmarować lekko
olejem i zostawić w misce pod
przykryciem na ok. 1-1,5h.
Gdy wyrośnie wyjąć, lekko spłaszczyć
i podzielić na dwie równe części.
Z każdej uformować podłużną bułkę.
Ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką.
Odstawić do ponownego
wyrośnięcia na ok. 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Na dno wysypać ok. 1/2-1 szklanki kostek lodu.
Kiedy kostki się roztopią naciąć bułki
ostrym nożem lub żyletką.
Wierzch posmarować wodą z odrobiną cukru.
Piec 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę
do 210 stopni i piec jeszcze ok. 20-30 minut.
Gdy wierzch zacznie za szybko się
rumienić przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu bułki znów posmarować wodą i
włożyć do wyłączonego ale jeszcze gorącego
piekarnika na ok. 3 minuty.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz