Dla odmiany coś na wytrawnie.
Udka z kurczaka w chrupiącej
panierce, które możemy podawać
zarówno na ciepło jak też na zimno.
U mnie na ciepło:))
Przepis z WŻ.
Składniki:
4 udka z kurczaka
(ja użyłam samych pałek)
100g masła+6 łyżek oliwy
do smażenia
Składniki na
panierkę:
5-6 łyżek mąki
2 płaskie łyżki papryki (ja dałam słodką) sól, pieprz 2 jajka
100g bułki tartej
Każde udko podzielić na dwie części.
Przygotować trzy talerze.
Do pierwszego wsypać mąkę,
paprykę, sól i pieprz.
Do drugiego wbić jajka, do
trzeciego bułkę tartą.
Na patelni roztopić masło z oliwą.
Kurczaka panierować najpierw
w mące potem jajku i bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor.
Następnie przełożyć do naczynia
żaroodpornego i piec ok. 30-40
minut w 200 stopniach.
Udka z kurczaka w chrupiącej
panierce, które możemy podawać
zarówno na ciepło jak też na zimno.
U mnie na ciepło:))
Przepis z WŻ.
Składniki:
4 udka z kurczaka
(ja użyłam samych pałek)
100g masła+6 łyżek oliwy
do smażenia
Składniki na
panierkę:
5-6 łyżek mąki
2 płaskie łyżki papryki (ja dałam słodką) sól, pieprz 2 jajka
100g bułki tartej
Każde udko podzielić na dwie części.
Przygotować trzy talerze.
Do pierwszego wsypać mąkę,
paprykę, sól i pieprz.
Do drugiego wbić jajka, do
trzeciego bułkę tartą.
Na patelni roztopić masło z oliwą.
Kurczaka panierować najpierw
w mące potem jajku i bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor.
Następnie przełożyć do naczynia
żaroodpornego i piec ok. 30-40
minut w 200 stopniach.
ale mi narobiłaś ochoty tym mięskiem :)
OdpowiedzUsuńtakie ubóstwiam :)
OdpowiedzUsuńMi wyszło bardzo dobre ale tylko z jednej strony panierka jest chrupiąca
OdpowiedzUsuńPewnie warto przewracac w czasie pieczenia, albo przełożyć na koniec na ruszt :-)
OdpowiedzUsuń